Startsida / Inlägg

Michael Jackson ville spela Jar Jar Binks

av Stefan Hedmark
jar-jar-binks-star-wars

Vi minns honom som den mest hatade figuren i ”Star wars” historia. Jar Jar Binks var den datoranimerade lallaren som först blev räddad av Liam Neesons jediriddare i ”Det mörka hotet” (1999) och sedermera tränades upp till att bli general. Tanken var att han skulle fungera som en komisk sidekick. Men fansen tyckte att han var alldeles för larvig och många läste in ren rasism – att Jar Jar pratade och betedde sig som svarta förväntades göra i Hollywoods gamla 30-talsfilmer där de alltid var hushållerskor eller slavar.

I går kom nyheten att Michael Jackson ville spela Jar Jar. Skådespelaren Ahmed Best, som gav Jar Jar sin (irriterande) röst, berättar i en intervju för Vice hur det gick till. Det här var alltså långt innan filmen kom ut:

Jag, Natalie Portman och George Lucas barn – vi var på en Michael Jackson-konsert på Wembley. Vi gick backstage och fick träffa Michael. Han och Lisa Marie Presley var där. George presenterade mig som ’Jar Jar’ och jag tänkte ’Det var ju konstigt’. Michael sa bara ’Jaha, okej’. Jag tänkte ’Vad är det som pågår?’ När Michael hade lämnat oss gick vi på en efterfest. Jag tog en drink med George och frågade ’Varför presenterade du mig som Jar Jar?’ Då sa han ’Tja, Michael ville göra rollen men han ville göra den med proteser och makeup som i ’Thriller’.’ George ville ha rollen datoranimerad. Jag tror att Michael Jackson hade blivit större än filmen och det ville inte George.

Thriller-the-thriller-era-obsession-7985365-1210-909

Var sak har väl sin tid. Jackson såg läcker ut i John Landis klassiska ”Thriller”-video i början av 80-talet. Det är svårt att säga hur han tänkte sig att Jar Jar skulle se ut i ”Det mörka hotet” – som en av de levande döda i ”Thriller” eller som en barnvänligare figur? I slutändan blev det ju det senare alternativet och jag har en känsla av att det kunde ha slutat som en perfekt storm av dåligt omdöme – både Lucas och Jacksons.

Dessutom hade absolut Jackson överskuggat filmen på ett negativt sätt. Men problemet i grund och botten var att varken old-school-proteser eller fancy cgi hade hjälpt Jar Jar Binks. Figuren var helt enkelt för illa skriven från början.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB