Startsida / Inlägg

Putin ”försvann” ur ubåtsfilm

av Stefan Hedmark
putin

Rysslands president Vladimir Putin ser vi inte ofta på film. Nyss var det dock nära att hända –  han skulle ha skildrats i ubåtsdramat ”Kursk”. Men nu har han strukits ur manuset, skriver Hollywood Reporter. En anledning kan vara att man var rädda för att bli hackade av Ryssland.

Ubåten Kursk. Foto: AP
Ubåten Kursk. Foto: AP
Colin Firth.
Colin Firth.

”Kursk” är en internationell storsatsning som regisseras av Thomas Vinterberg och har skådespelare som Matthias Schoenaerts och Colin Firth i rollistan. Filmen handlar om den ryska atomubåten Kursk som sjönk 2000 efter explosioner ombord. Samtliga 118 besättningsmedlemmar dog.

Det har funnits konspirationsteorier kring händelsen och ryska myndigheter kritiserades hårt för den inkompetenta och långsamma räddningsoperationen. Det sägs även att olyckan ska ha påverkat Putin djupt – hans pappa tjänstgjorde på en sovjetisk ubåt på 1930-talet.

Robert Moores förlaga.
Robert Moores förlaga.

Filmen baseras på en bok av Robert Moore och där spelar Putin en stor roll. Han fanns alltså med även i manusförfattaren Robert Rodats version. Sedan försvann han. Vad hände? Hollywood Reporter skriver att franske filmlegendaren Luc Besson, som är inblandad i projektet på en högre nivå, ville att filmen ska handla mer om själva räddningsinsatsen, inte om det politiska spelet.

Men sajten spekulerar i att den verkliga anledningen till att Putin suddades ut ur handlingen är att filmbolagets ledning var rädda för att bli hackade – vilket ju Sony blev utsatta för 2014 när filmen ”The interview” skildrade Nordkorea.

Västtyska "Ubåten" (1981).
Västtyska ”Ubåten” (1981).

Spännande för övrigt att Vinterberg regisserar. Hans namn borgar för kvalitet. Men annars kan man ju tycka att en ubåtsfilm där utgången är så förfärlig inte direkt lockar. ”Jakten på Röd oktober” och ”Ubåten” hade mer givande berättelser. Om nu inte ”Kursk” vågar busa lite med den ryska björnen…

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Daniel Craig Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Patrik Jäverbo
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB