Startsida / Inlägg

Ungersk kärlek på slakteri

av Jens Peterson
22sjalkropp

Blyga Maria söker närkontakt med mjukisdjur. Foto: Folkets Bio

Rate

Om själ och kropp

Regi Ildikó Enyedi, med Morcsányi Géza, Alexandra Borbély, Zoltán Schneider.
DRAMA På en ungersk slakterifabrik jobbar Endre som chef, en uppgiven ensam man. Han iakttar den nya kvalitetsinspektören Maria, en pedantisk yngre kvinna som följer regelboken och för oss som sett ”Bron” verkar dela flera symptom med polisen Saga Norén.
Det sker ett inbrott som leder till ett practical joke och polisen rekommenderar att en psykolog ska intervjua alla anställda. Hon märker då att Endre och Maria drömmer exakt samma dröm varje natt. Två hjortar rör sig i en vintrig skog. Hjälper varandra.
Det är de drömmarna vi ser i vackra sekvenser som varvas med det vardagliga och blodiga arbetet i slakteriet.
Drömmarna för de två närmare varandra, men det är en avig kontakt eftersom Maria inte tål beröring och inte vet hur man agerar socialt. Hemma i sin lägenhet återskapar hon scener från dagen med Playmobildockor. Endre, som inte kan röra ena armen, är rädd för att våga känna och engagera sig. Det blir frustrerade kontaktförsök.
Här finns en solkig vardaglighet som är intressant, växlad med den poetiska drömintrigen. Man bryr sig om de två särlingarna och deras försök att sätta ord på sina känslor.

Alicia Vikander Arnold Schwarzenegger Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious Harrison Ford James Bond James Wan Johnny Depp Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Tom Cruise Tom Hanks Vin Diesel
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Emelie Anderberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB