Startsida / Inlägg

”Han är Indy-filmernas Timothy Dalton”

av Joni Nykänen

Det surras och surras.
Indiana Jones kan bli nästa gigantfranchise att väckas till liv – redan 2018?

Filmskvallersajten Ain’t it cool news, som jag brukar läsa (och även tar med en nypa salt), skriver att Lucasfilm ska ha satt ett datum på kommande ”Indiana Jones”-äventyret. Fjärde kvartalet 2018.
Ifall det stämmer och Harrison Ford bestämmer sig för att fortsätta som rollfiguren så är han 75 år vid det laget.
jonesProducenterna Frank Marshall och Kathleen Kennedy är något kryptiska när de pratar om en kommande film. I Slashfilm sa Frank Marshall: ”inga diskussioner har förts om Indy 5”. Och i en tidigare intervju med Vanity fair sa Kathleen Kennedy, ”Vi har inte börjat skriva ett manus än, men vi diskuterar det”.
”Jurassic world”-stjärnan Chris Pratt är givetvis den det har pratats mest om. Men han förnekar att det förts diskussioner. Klart att det ändå kan vara något på gång med honom.
I ett diskussionsforum på Ain’t it cool namedroppade användarna vilka de helst ville se som Jones. Några surrade om dansken Nikolaj Coster-Waldau (Jaime Lannister i ”Game of thrones”). Och det är ju faktiskt inte jättedumt. Han skulle kunna vara Indy Jones-filmernas Timothy Dalton (om man nu tycker det alls är en bra sak).

Tog bort charmen
Men Dalton kom efter Roger Moore och raderade stora delar av både charmen och fånerierna som hade förts in i rollen (i ”Levande måltavla”, 1985). Att filmerna misslyckades berodde på produktionerna och inte på Timothy Dalton.
Det var en mer jordnära 007 som låg något närmare Ian Flemings beskrivningar. Och tittar vi på Daniel Craigs Bond så är det ungefär där den filmserien har hamnat idag.
costerDet skulle vara väldigt intressant att se en hårdare Indiana Jones som ligger lite längre ifrån matiné-världen som har etablerats i de fyra filmerna (särskilt tonen som den fjärde filmen hade mot slutet, med bröllopet, och så vidare).
Ifall de ändå startar om så vore det på sin plats att experimentera med tonen. Då är Coster-Waldau ett intressant val, i min bok.
Ifall det går åt helsike kan man alltid återvända till Steven Spielberg-receptet.
Men det är svårt att försöka imitera det som Harrison Ford har gjort. Och jag misstänker att Chris Pratt skulle ligga lite för nära.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB