Startsida / Inlägg

Två giganter gör comeback

av Stefan Hedmark
the-walk-teaser-trailer-starring-joseph-gordon-levitt-0

Det är sommar, men alla filmälskare gör klokt i att längta efter höstmörkret. I oktober gör två av Hollywoods mest framgångsrika regissörer, Oscarvinnarna och blockbusterfantomerna Steven Spielberg och Robert Zemeckis, comeback med nya filmer – och båda ser mycket lovande ut. Båda är dessutom baserade på verkliga händelser, men det är särskilt en av dem som får det att kittla lite extra i mig.

Spielbergs senaste film, ”Lincoln” (2012), hyllades av kritiker och Oscarnominerades många gånger om. ”Spionernas bro”, som ska ha svensk biopremiär den 16 oktober, tar steget från inbördeskriget till kalla kriget. Vi följer en amerikansk advokat (Tom Hanks) som förhandlade med Sovjetunionen om frisläppandet av en pilot som tillfångatogs av myndigheterna efter att hans spionplan skjutits ner 1960. Vi kan nog lita på att Spielberg får lite fart i filmen och Hanks är ju väldigt stabil. I rollistan ser vi även Mark Rylance (som i kväll är tv-aktuell i nya miniserien ”Wolf Hall” i SVT) samt Alan Alda, en av mina favoriter.

Men det är Zemeckis nya som gör mig särskilt upphetsad, eftersom trailern är väldigt snygg. Jag tror dessutom att det här är ett sådant tillfälle då 3D verkligen kommer att utnyttjas väl för att fånga det hisnande i att se någon gå på lina mellan de gamla tvillingtornen på Manhattan. Det är ”The walk” jag pratar om, den fiktiva versionen av suveräna dokumentären ”Man on wire” (2008) som skildrade fransmannen Philippe Petit’s vansinniga balansakt uppe i World Trade Center 1974. Bra rollista, med Joseph Gordon-Levitt som Petit (vi får se om vi kan stå ut med hans franska accent genom en hel film…) och Ben Kingsley. Filmen har svensk biopremiär den 9 oktober.

Zemeckis senaste film var ju för övrigt utmärkta alkoholistdramat ”Flight” (2012); det är skönt att han tycks ha lämnat animerade filmer som ”Polarexpressen” bakom sig…

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB