Startsida / Inlägg

”Superman”-regissören biter tillbaka

av Stefan Hedmark
man-of-steel-box-office-02_612x380

Regissören Zack Snyder och Ben Affleck kommer att släppa lös ”Batman vs Superman” nästa år. I helgen publicerade Entertainment Weekly en intervju med dem där de försvarar det som första filmen, ”Man of steel” (2013) fick mest kritik för – den enorma ödeläggelsen i slutstriden mellan Stålis (Henry Cavill) och Zod (Michael Shannon). Snyder säger så här:

”Jag var förvånad för det är själva grunden med Superman för mig, att man inte kan låta superhjältar slå på varandra utan att det får konsekvenser.”

Ben Affleck förklarade hur striden lever vidare i uppföljaren:

”En av de grejer jag gillade var Zacks idé om att man visar ansvar och våldets konsekvenser och att det fanns riktiga människor i de där byggnaderna. En av dem tillhörde Bruce Wayne så han kände folk som dog i den händelsen.”

man-of-steel-fight

Här på Filmbloggen är vi lite oense om ”Man of steels” värde. Dags att rensa luften. Så här tycker två av oss om Snyders och Afflecks försvar av den där episka slutstriden.

Stefan Hedmark:
Jag gillar att Snyder håller fast vid vad han trodde på och bakar in striden som en motivation för Bruce Wayne att ogilla Superman. Problemet är ju Snyder som regissör. En del kritiker gillade inte slutstriden för att den var så mörk, folk dog och det är inte Superman helt enkelt. Han ska bara figurera i nobla sammanhang och vara all-American. Men det var inte riktigt vad jag ogillade med striden. Jag tyckte bara att den var taffligt planerad och utförd – alldeles för många serietidningsblockbusters drar ut på slutstriden för mycket och här blev det bara två datoranimerade figurer som pucklade på varandra mot skyskrapor om och om igen. Som sämst är Snyder lite serietidningsfilmernas Michael Bay.

Joni Nykänen:
Mitt största problem med slutstriden är att den innehåller några av de sämsta replikerna vi hört på senare år i storfilmer.
– You’re a monster Zod, and I’m going to stop you, säger Superman.
Efter detta slår de varandra några gånger. Krossar några fönster.
– There’s only one way this ends, Kal. Either you die, or I do, säger Zod.
Jag kan tycka att Zack Snyder kunde ha varit ännu tydligare med våldets konsekvenser, och som Affleck säger ”det fanns riktiga människor i de där byggnaderna”. Det når inte riktigt fram hos mig. Jag ser mest cgi-byggnader som förstörs.
Annars välkomnar jag förstörelse, som strävar efter en verklig dramatisk effekt, i superhjälte-filmer. Vid det här laget har man sett det mesta, och för att min filmtittarhjärna inte ska slappna av och bara invänta sluttexterna så behöver jag bli engagerad.
Zack Snyders avslutningsbatalj i Metropolis kunde ha lyft ”Man of steel” ett snäpp, men nu känner jag att det är en lyckad superhjälterulle trots en slutstrid av det svagare slaget.

Batman-vs-Superman-Photo-High-Res

SH:
Sant. Man vill ha lite göttig förstörelse. Men det kräver skicklighet. Pågår det för länge och är ett enda datoranimerat virrvarr tappar man ju sugen. ”Transformers”-filmerna är ju ett lysande exempel, där man till sist inte kan skilja på robotarna (och skiter i vilket). Tror du att Affleck funkar som Batman då? Han utmärker ju sig för det mesta mer på annat håll än som skådespelare…

JN:
”Batfleck” verkar vara lite lagom nedstämd i pr-materialet som vi hittills har sett. Det är rätt väg. Jag gillar också att han bär rustning.
Nu vet man ju inte hur djup Supermans och Batmans konflikt blir, men ska han ha en chans att vinna över Supes kommer han att behöva rustningen (och kanske några bitar kryptonit).
Ben Affleck är inte ett katastrofalt val enligt mig. Det är en skådespelare som kan bidra med sin del och ta detta från start till mål på ett tillräckligt bra sätt. Han är dock inget intressant val.
Pluspoäng för att han älskar Batman privat.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB