Startsida / Inlägg

Manus. Tagning. Action

av Jens Peterson
anteve

Bilder. Musik. Digitala effekter. Skådespelare. Men först kommer orden.
Manus är väldigt väldigt viktiga. Men får väldigt lite uppmärksamhet.
Christopher McQuarrie har skrivit manus och regisserat nya ”Mission: Impossible – rogue nation”. Så han har i högsta grad varit inblandad i hela processen. Han hjälpte även till med manus till förra ”Mission: Impossible” men fick ingen officiell notering för detta eftersom Writers guild of America tog bort hans namn på grund av sina regler.
McQuarrie slog igenom som manusförfattare, som till ”De misstänkta” 1995. Han jobbade med Tom Cruise på ”Jack Reacher” och den här gången har producent Cruise sett till att hans kompis fått äran för det han gjort.
”Ant-man” är en annan underhållande åktur.
Den är regisserad av Peyton Reed, som tidigare har gjort komedier av annan sort.
Däremot är manuset skrivet av Edgar Wright och Joe Cornish, två filmmakare med stor erfarenhet av den här sortens äventyr. Från början skulle också Edgar Wrigtjh regissera filmen. Han föreslog den för Marvel redan för 12 år sedan. 2003 började Wright arbeta med sin version av ”Ant-man”.
Sedan dess har han också skrivit och regisserat filmer som ”Shaun of the dead”, ”Hot fuzz”, ”Scott Pilgrim vs the world” och ”The worlds end”.
Men 2014 blev Edgar Wright oense med Disney, som köpt upp Marvel, om hur filmen skulle göras. En stor del av den ”Ant-man” vi nu kan se på bio bygger dock på det manus som Wright skrev tillsammans med Joe Cornish (”Attack the block”). De samarbetade också manuset till ”Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet”.
Edgar Wright kan genren. Även om han inte regisserade filmen har han säkert stor del i hur den blev.
Två till står som manusförfattare. Paul Rudd och Adam McKay har gissningsvis bidragit med flera av Rudds komiska ögonblick i filmen.
Simon Pegg, som är med i ”Mission: Impossible” är bästis med Edward Wright. De har skrivit flera filmer ihop som Wright regisserat. Pegg säger att originalmanuset är mycket häftigare än den ”Ant-man” som nu finns. Men den som gjorts räcker långt.
”Ant-man” är film nummer 12 i det som kallas Marvel cinematic universe. Det finns ytterligare tio biofilmer med premiärdatum de närmaste åren. Den som ser hela eftertexterna får två kortisar som antyder framtida äventyr.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB