Startsida / Inlägg

Vilken ny boxningsrulle slår hårdast?

av Stefan Hedmark
Screen Shot 2015-07-01 at 13.28.16 copy

Välkommen till årets brutalaste match. I ena ringhörnan: en gammal utmanare i ny tappning. I andra ringhörnan: en champ som förlorat allt men vill ha revansch.

I år serveras vi två boxningsfilmer som lovar svett, blod och kanske till och med några tårar. Den gamla utmanaren i ny tappning är ingen mindre än Adonis Johnson Creed (Michael B Jordan), son till Apollo Creed, som först slogs mot Rocky Balboa (Sylvester Stallone) och sedermera dog i ringen efter ett välriktat slag av Ivan Drago (Dolph Lundgren) i ”Rocky IV” (1985). Vid det laget hade Apollo och Rocky hunnit bli goda vänner. I spin-offen ”Creed” (premiär i USA i november) går en åldrad Rocky med på att träna Adonis.

Trailern är snygg. Filmens styrka kan mycket väl vara att det är en seriös, bra regissör. Ryan Coogler gjorde tidigare fina ”Fruitvale Station” med Jordan i huvudrollen och han har även delvis skrivit manuset till ”Creed”. En kul svensk detalj är att Ludwig Göransson, som skrev musiken till ”Fruitvale Station”, också har arbetat med ”Creed”.

Filmens baksida kan å andra sidan lika väl vara att här finns inget nytt under solen. Även om Coogler säkert har attraherats av tanken på att en bitter, ung, svart kille finner ett värde i boxningsringen så är det bara en variant av Stallones ursprungshistoria. Det finns egentligen ingenting i trailern som skvallrar om att det här är något djupare bara för att det är en aktad regissör.

Men innan vi får se Creed blöda i ringen går uppdraget till en uppumpad Jake Gyllenhaal. ”Southpaw” har svensk biopremiär den 7 augusti. Här går handlingen ut på att en boxare som har allt mister allt och måste kämpa för att komma tillbaka. Det får han hjälp med av Forest Whitaker som spelar en klassisk roll – bister, briljant tränare som hatar allt bling kring sporten och föredrar att hålla sig i ett enkelt gym. Med andra ord påminner storyn i ”Southpaw” lite om ”Rocky III” – fast mycket mer grundat i realism.

Manuset är skrivet av ”Sons of anarchy”-skaparen Kurt Sutter, och den som har följt tv-serien lär känna igen en del teman om familj och uppoffring.

Återstår att se vilken film som slår hårdast.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB