Startsida / Inlägg

Första titt på Vikanders mest omtalade film just nu

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2015-09-01 kl. 17.34.18

Från början skulle Tomas Alfredson ha regisserat ”The Danish girl”, storfilmen om konstnären Lili Elbe, född Einar Wegener, som blev en av de första att genomgå en könskorrigering. Till sist var det ”The king’s speech”-regissören Tom Hooper som fick uppdraget – och äntligen är en första trailer här. Den är enormt snygg.

Även om det inte blev Alfredson som ställde sig bakom kameran finns det ändå ett svenskintresse. Alicia Vikander har den andra huvudrollen, vid sidan av Eddie Redmayne som spelar Einar/Lili. De är ju två av de mest omtalade skådespelarna i världen just nu, Redmayne inte minst sedan han fick en Oscar för ”The theory of everything” tidigare i år. Här är det ytterligare en roll som skulle kunna ses som en given aptitretare för alla Oscar-röstare.

Skärmavbild 2015-09-01 kl. 17.36.20

Vikander spelar Gerda, en dansk konstnär som gifter sig med Einar och så småningom inser tillsammans med Einar att han är en kvinna i en mans kropp – något som är oerhört kontroversiellt i 20-talets Danmark. Den första operationen Einar gick igenom, i Tyskland, skedde 1930. Filmen skildrar processen samt de spänningar som naturligtvis uppstår i förhållandet.

Skärmavbild 2015-09-01 kl. 17.38.56

Trailern visar att det kommer att bli en film att verkligen njuta av på stor duk. Stilmässigt ser det ut ungefär som ”The king’s speech” – här finns starka närbilder och eleganta miljöer. Eftersom det är två konstnärer som skildras kommer måleriet att spela stor roll.

Skärmavbild 2015-09-01 kl. 17.39.27

Frågan är hur mycket av könskorrigeringen vi får se. Eftersom det verkligen är en experimentell tid som skildras blir man ju lite nyfiken på vetenskapen bakom det hela… eller var går gränsen för biopubliken? Hur mycket klarar vi av att se?

Svensk biopremiär beräknas till den 5 februari. ”The Danish girl” tävlar även i Venedigfestivalen den här veckan.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB