Startsida / Inlägg

Julbocken skräms – i två skräckfilmer

av Stefan Hedmark
Skärmavbild 2015-09-09 kl. 18.43.14

Stilla natt, oheliga natt… i jul är tanken att vi ska skrika av både skratt och skräck då det kommer två filmer som väcker liv i samma skräckfigur. Här i Sverige brukar julbocken vara en rätt så tam figur. Det blir så när vi mest är vana vid att se halmvarianter. Julbocken är så harmlös att vi brukar bränna ner den i Gävle varje år…

Men bocken är inspirerad av en betydligt ruggigare europeisk legend, Krampus. Han är jultomtens raka motsats. Har du varit snäll får du en present av tomten, har du varit stygg får du besök av den djävulske Krampus.

Trailers har kommit till två nya skräckkomedier om Krampus:

Skärmavbild 2015-09-09 kl. 18.39.38

”Krampus” ska enligt IMDb få svensk biopremiär den 4 december. Den handlar om en familj som samlas för att fira jul, men någon särskilt trevlig stämning är det inte. När Krampus samlar alla sina onda krafter för att bestraffa familjen måste de samarbeta för att rädda sig själv. I rollistan ser vi framför allt Toni Collette, men även Allison Tolman som gjorde succé i ”Fargo” förra året.

Skärmavbild 2015-09-09 kl. 18.42.39

”A Christmas horror story” kommer inte att gå upp på biograferna utan är en mer lågprofilerad skräckis som släpps online, i USA runt halloween. Kanske är den roligare att se än ”Krampus”? En film som har en våldsam showdown mellan djävulsbocken och tomten, zombie-tomtenissar som går till attack samt kapten Kirk själv, William Shatner, kan ju inte vara tråkig i alla fall.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB