Startsida / Inlägg

Filmfestivalerna blir bara fler och fler

av Jan-Olov Andersson
e54002675c83cb808212ede9cd1a0666_0_1200

Å ena sidan: Svenska filmbranschen är i kris.
Å andra sidan: Filmintresset bara växer.

Filmavtalet som funnits sedan 1963 skrotas och kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) inför år 2017 en ny statlig filmpolitik. Branschens från början positiva förväntningar, har nu förvandlats till förtvivlan och ilskna upprop från i stort sett alla parter, då hennes förslag visar sig ge mindre pengar till svensk film.
Till råga på det floppar många svenska filmer i år. Kjell Sundvalls båda komedier. Kay Pollaks uppföljare ”Så ock på jorden” går bra, men inte bra. Blott två dokumentärer, båda med en bra bit över 125 000 besökare – ”Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk” och Stig Björkmans ”Jag är Ingrid” – kan kallas stora framgångar. Vem hade tippat det när filmåret 2015 startade?
Men svenska folkets intresse för film har inte svalnat. Vi ser mer än någonsin – i tv, på nätet och, om än i mindre skala, på filmfestivaler.
Stockholms filmfestival laddar för sin 26:e årgång 11-22 november. I Spotlight-sektionen är temat Migration, med bland annat en ny svensk dokumentär om tiggande romer i Sverige.
Som bosatt i Stockholm, har jag två festivaler att välja på redan nu i helgen.
Internationella Komedifilmfestivalen, med komikern Nisti Stêrk som chef, har tyngdpunkten på kvinnlig humor. Gårdagens invigningsfilm ”Zero motivation” var en vildsint satir om kvinnliga soldater. Förutom filmer blir det paneler om humor och man hyllar Magnus Härenstams (1941-2015) minne.
Iranska filmfestivalen 2015 (pågår även parallellt i Uppsala) visar ett antal filmer som verkar vara i rakt nedstigande led från Asghar Faradis Oscars-vinnare ”Nader & Simin – en separation”. Oväntat frispråkiga historier för att vara gjorda i en religiös diktatur, alltså. Fast lördagens öppningsfilm ”Hadji Sha” (bilden ovan) stoppades i Iran.
För information om program och annat, se www.internationellakomedifilmfestivalen.se och film.yari.nu.

 

3 favoriter

Emma Stone
Bäst i Woody Allens ”Irrational man”.

Ulla Skoog
Suverän som Sorgs röst i Pixar-filmen ”Insidan ut”.

Bert-Åke Varg
Bra i färgstark biroll i ”Glada hälsningar från Missångerträsk”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB