Startsida / Inlägg

Schackfilm utan drag

av Emma Gray Munthe
PAWN SACRIFICE Rate

Pawn Sacrifice

Regi Edward Zwick, med Tobey Maguire, Peter Sarsgaard, Liev Schreiber, Lily Rabe m fl

DRAMA 1972. Hela världens ögon var riktade mot den historiska matchen i Reykjavik mellan amerikanska schackgeniet Bobby Fischer och ryssen Boris Spasskij. Matcherna sändes live, folk tog ledigt från jobbet. I ett kallt krig representerade Fischer inte bara sig själv, utan hela USA. Det var en stor börda på hans redan av psykisk instabilitet tyngda axlar. ”Pawn sacrifice” börjar på ett hotellrum i Reykjavik där en paranoid Fischer sliter isär sitt hotellrum i jakten på avlyssningsapparatur. Hans paranoja är inte helt och hållet obefogad, hans aktivistmamma var övervakad när han var liten och han blev själv övervakad senare i livet. Vi får sedan följa Fischer från barndomen, med stora känslostormar, trösten han fick av schack och besattheten han snabbt utvecklade. Tyvärr är hans oerhört tragiska och intressanta liv och fall från geni till regelrätt galning förpackat i en redovisande biopic av standardkaraktär – som har mycket lite att komma med mot den spännande dokumentären ”Bobby Fischer mot världen”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB