Startsida / Inlägg

Alla ber om ursäkt – för Game of thrones-stjärnans film

av Stefan Hedmark
Screen Shot 2015-11-29 at 17.31.54

Det går bra nu för danske stjärnan Nikolaj Coster-Waldau. Dels har han en av de största rollerna i omåttligt populära ”Game of thrones”, dels har han börjat få allt större filmroller. Men hans senaste film har hamnat i vad amerikanerna skulle kalla en skitstorm. Man kan inte låta bli att undra om Coster-Waldau själv någonsin reflekterade över det faktum att filmen utspelas i Egypten… men nästan alla skådespelarna är vita. Ta en titt på trailern:

BN-EU636_exodus_G_20141001133032
”Moses” var vit som snö i ”Exodus”.

Bråket kring ”Gods of Egypt” började med filmens marknadsföring. Det var då det blev tydligt att rollistan kändes väldigt vit. Egyptisk rollfigur? Gud? Spelar ingen roll, det är vit hudfärg som gäller. Så har Hollywood alltid gjort, men det är fel tid för det nu. Det var inte så länge sedan Ridley Scott fick verbala örfilar för rollistan i ”Exodus” som också utspelades i Egypten. Hans svar (enligt Deadline) var att han skulle inte få göra en film med svarta skådespelare för den feta budget han ville ha.

Men när det gäller ”Gods of Egypt” blev svaret från regissören och filmbolaget annorlunda. I stället för att tjurigt försvara beslutet om rollistan har de tvärvänt – och ber nu om ursäkt för filmen, redan innan den har släppts, enligt Forbes. Det fick Ava DuVernay, regissören av ”Selma”, att reagera:

Hon har rätt i det – att ursäkten kom så snabbt och från både filmbolag och regissör är rätt häpnadsväckande. Kanske vill de ha den här debatten ur vägen innan ”Gods of Egypt” har premiär i februari… men den lär fortsätta.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB