Startsida / Inlägg

Så ska Universal-monstren göra succé

av Joni Nykänen

Universal Pictures har storslagna planer på att väcka en gammal egendom till liv – deras klassiska monster! Dracula! Mumien! Wolf Man! Frankensteins monster!
Så ska de lyckas.

De ska piffas till för en ny generation av Alex Kurtzman (”Star trek”) och Chris Morgan (”Furious 7”). Först börjar Kurtzman med en nyversion av ”The mummy” och därefter fortsätter man med filmer som inkluderar de övriga figurerna, i ett stort gemensamt universum (”on-screen universe”).

mummy Universal-bossen Donna Langley har förklarat för Variety att rollfigurerna ska interagera med varandra över filmgränserna.
– Vi tar tid på oss för att få till det så att det blir bra, säger hon.
Planen är att det ska komma en ny monsterfilm varje år, från och med att ”The mummy” kommer 2017. Därefter kommer ”Dracula”, ”Van Helsing”, ”Bride of Frankenstein” och ”Wolfman”-filmerna.

Storyboard-artister och designer skapar just nu utseendet och känslan av de olika produktionerna, och tio manusförfattare jobbar med projektet. De har fått i uppgift att förvalta varsitt monster.

kinopoisk.ruKurtzman säger:
– Vi skapar en mytologi, så vi ser på denna kanon och tänker på vilka reglerna är. Vad kan vi bryta och vad får vi inte röra? Tanken är att ha ett gäng hjärnor att konsultera med om hur deras monster passar in i den här världen när vi går vidare.

 

frankensteinDet låter åtminstone som att det finns ett brinnande engagemang för att få denna reboot att bli bra. Det mesta tyder på att man raderar ”Dracula untold” ur denna tidslinje, och det är positivt. Den var som bekant inte alls lyckad.

Sajten Dread Central skrev i oktober att mumie-figuren i kommande ”The mummy” kan komma att vara kvinnlig. I originalet från 1932 spelades monstret av Boris Karloff. 1999 var det Arnold Vosloos tur. Vi får helt enkelt vänta och se vem det blir.

Det finns möjligheter till att göra ett briljant nytt universum. Hoppas Kurtzman och Morgan studerar filmer som just ”Dracula untold” och Stephen Sommers ”Van Helsing” för att se hur man inte gör en monster-film. Joe Johnston var något på spåren när han gjorde ”The wolfman” 2010 med Benicio Del Toro och Anthony Hopkins i huvudrollerna. Den filmen hade utseendet, men föll ändå platt.
Det verkar vara oerhört svårt att lyckas med en klassisk monsterfilm av det här slaget.
Till Variety förklarar männen att efter ett decennium som dominerats av superhjältar borde biobesökare vara redo för något annat.
– Hjältar tenderar att vara perfekta, men de flesta i biopubliken kommer aldrig att veta hur det är att vara den snabbaste, starkaste och snabbaste människan som lever. Men det finns ett mörker inom alla. Och alla vill ha möjligheten att vända en förbannelse till en styrka. Dessa monster har levt i skuggorna, och nu är det dags att dra fram dem i ljuset, säger Chris Morgan.
Det är fina ord. Hoppas att han och Kurtzman lyckas leverera.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Malin Wandrell
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB