Så gör du en Oscar – och så lyxig är galans green room
avFörsta galan
Så här såg det ut 1929 på den allra första Oscarsgalan. Douglas Fairbanks (dåtidens George Clooney) var värd, pristagarna var redan annonserade och det serverades mat och dryck. Alltså lite mer Golden Globes än vad vi förknippar med Oscar idag. En stor skillnad är förstås att tillställningen var lite intimare – inga tv-kameror bevakade filmstjärnorna. Enligt Wikipedia kunde man köpa biljetter för fem dollar och ceremonin varade i 15 minuter.
Förberedelserna utanför galan
Spola framåt till 2016 och Oscarsutdelningen är en större grej. Förberedelserna har pågått länge och bildbyråerna har pumpat ut bilder. Som de här, där vi ser fotografer ivrigt följa utrullningen av den röda matta där stjärnor som Leonardo DiCaprio och Alicia Vikander ska bli förhörda om ”vem” de har på sig.
Den 88:e Oscarsgalan sker på Dolby Theatre i Los Angeles och den senaste veckan har man kunnat se hur väldiga statyetter har rullats fram. Det har målats och pysslats för att få allt att skina och glittra så mycket som möjligt.
Så ser scenen ut – och green room
Scenografen Derek McLane har också visat upp för pressen hur scenen kommer att se ut. Det blir fjärde gången som han jobbar med galan och i en intervju i Hollywood Reporter säger han att det blir ”modernare” i år, med fler digitala inslag, fler skärmar. Glittra av guld ser det verkligen ut som att det ska göra också.
Och så här kommer green room att se ut. Kanske inte riktigt den standard som SVT och TV4 bjuder på bakom kulisserna på Melodifestivalen och ”Let’s dance”. Här är det i stället lyx och flärd som gäller för de stjärnor som ska presentera priser. Relax-avdelningen bakom scenen är sponsrad av Rolex som har pyntat med blommor, sina klockor, en stor Oscarsstatyett, en eldstad och ”Borta med vinden”-affisch.
Så gör du en Oscar
I år har akademin valt en ny firma att tillverka Oscarsstatyetterna. På sin sajt har Pollich Tallix lagt upp bilder som tar oss genom hela processen med hur en guldgubbe tillverkas. Några höjdpunkter:
Först ritas statyetten i en dator och en vaxmodell 3D-printas.
Modellerna tas ut ur sina skal och flera stycken ”statyetter” monteras ihop i ett litet gäng.
Ett keramikskal läggs på och alltihop förbereds för ett bad – i brons.
Så här ser de färdiga bronsstatyetterna ut.
Statyetterna separeras från den ursprungliga formen. Därefter slipas och putsas de i omgångar.
Statyn måste ju ha något att stå på också, efter att serienummer har kommit på plats.
Därefter är det dags för guldbadet.
Färdiga!
Om du vill se alla detaljer kring hantverket: Pollich Tallix.
Oscarsgalan ser man för övrigt på Aftonbladet.se i år.