Startsida / Inlägg

Chans till revansch för Spider-man

av Stefan Hedmark

En ny trailer kom häromdagen för ”Captain America: Civil war” – som avslutas med en comeback för Marvels mest berömda superhjälte:

Det var länge sen det gick bra för Spindelmannen, 12 år sedan faktiskt. Då imponerade han med den läckra ”Spider-man 2”. Därefter gick det utför. ”Spider-man 3” (2007) ogillades av fansen och regissören Sam Raimi kallade den för ett ”misstag”. I stället för att göra en fyra i serien valde Sony att börja om från början, med ”The amazing Spider-man” (2012) – som tjatigt nog berättade ungefär samma ursprungshistoria som den första ”Spider-man” (2002).

906429 - The Amazing Spider-Man 2

Lågvattenmärket blev ”The amazing Spider-man 2” (2014) som varken kritiker eller publiken gillade. Lång och tråkig, med för många skurkar.

Men nu är Spindelmannen tillbaka, förhoppningsvis sugen på revansch. Tillfället han väljer för sin comeback är en särskilt känslig tid i Marvels superhjältevärld, då hans kollegor tvingas välja mellan två ledare som vi alla gillar, Iron man och Captain America. Så här ser Spider-man ut i trailern när han gör entré, med Caps sköld i högsta hugg:

Screen Shot 2016-03-12 at 10.39.11

Det är 19-årige Tom Holland bakom masken och nätets alla seretidningsnördar ägnade gårdagen åt att diskutera designen av dräkten och om Spider-man ser för datoranimerad ut eller inte. Själv är jag mest glad att han är tillbaka och att hans ursprungshistoria inte ska tröskas igenom ännu en gång.

Den centrala konflikten i ”Captain America: Civil war” handlar om hur pass stor frihet superhjältarna ska ha i ett samhälle – bör de styras av politiker eller ska de tillåtas vara fria? Resultatet kan i det senare fallet bli, som vi har sett i tidigare Marvelfilmer, förstörelse på en oanad nivå. Iron man (Robert Downey Jr) tycker att det är dags att reglera, medan Cap (Chris Evans) absolut inte håller med. Övriga superhjältar är delade, så det är upplagt för ett rejält inbördeskrig.

Screen Shot 2016-03-12 at 11.20.29

USA befinner sig just nu i ett kokande presidentval där två kandidater, Donald Trump och Bernie Sanders, uppmanar till revolt mot Washington och hur politiker brukar styra landet. Andra kandidater (Hillary Clinton, John Kasich, Marco Rubio) anser att det går att komma överens med politiska motståndare och anpassa sig till systemet. Det kanske är att dra jämförelserna för långt. Men som det politiska klimatet ser ut nu kommer ”Captain America: Civil war” att passa in ovanligt lägligt.

Filmen har svensk biopremiär den 27 april.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB