Startsida / Inlägg

Dystert, skränigt och trist

av Stefan Hedmark
Rate

Batman v Superman: Dawn of justice

Regi Zack Snyder, med Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot.

ACTION. Det börjar lovande, med obehaglig 11 september-stämning i Metropolis. En repris på den utdragna slutstriden i föregångaren ”Man of steel” (2013), fast nu från gatuperspektiv då miljardären Bruce Wayne (Ben Affleck) blir vittne till förödelsen. Bland dödsoffren finns hans anställda i en kontorsbyggnad. För Bruce är det ingen tvekan om att den som bär ansvar är Superman (Henry Cavill). Miljardären tänker utkräva hämnd genom sitt alter ego, Batman.

Så ser upplägget ut för den första av Hollywoods episka sammandrabbningar mellan superhjältar i år, följt av ”Captain America: Civil war” om några veckor. Det är liknande teman, en fundering kring vad superhjältarna är för oss. Onåbara gudar vars beteende vi helt enkelt får acceptera, eller individer som även de bör omfattas av våra lagar och regler?

Filmen är lång, men mycket mer tankeverksamhet än så blir det inte. I stället drar det stora mörkret in. Det lägger sig som en filt över hela filmen. Affleck fungerar fint som en äldre Batman, trött men med mycket vrede. Problemet är att varken han eller Cavills stålman är ljuspunkter starka nog att besegra det tungsinta i regissörens handlag.

Visst, den där långa tröttsamma slutstriden i ”Man of steel” blir ett smart sätt i uppföljaren att motivera Bruce Waynes ilska mot Superman. Och nog märks det att Zack Snyder har höjt ambitionerna och velat berätta det ultimata, snygga superhjälteeposet.

Men sedan ska knytnävarna tala i brist på minnesvärda actionscener. Regissören verkar tro att vi biter på naglarna av upphetsning bara Batman och Superman får puckla på varandra extra mycket. Tjoff, tjoff. Samma mekaniska formel gäller även mot slutet när ointressanta monstret Doomsday ska besegras. Allt medan vår huvudvärk bankas in med hjälp av ett slött soundtrack som bara tycks bestå av dundrande trummor.

Många karaktärer ska krånglas in i handlingen. Wonder Woman (Gal Gadot) får knappt plats. Jesse Eisenberg är mest irriterande som fåntratten Lex Luthor.

I striden Marvel v DC Comics är segraren uppenbar. Det här är för dystert, skränigt och trist.

SE I STÄLLET: ”Deadpool”, en annan superhjältefilm som vågar ta lite fräckare vägar.

VISSTE DU ATT det här är femte ”Batman”-filmen som den amerikanske senatorn Patrick Leahy har en liten gästroll i? Den 75-årige demokraten är ett stort fan av Läderlappen.

JUST NU arbetar regissören samt Affleck, Cavill och Gadot redan på nästa film i serien, ”Justice league part one”.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB