Startsida / Inlägg

Här blir Edward Snowden långfilm

av Stefan Hedmark

Han har tagit sig an Vietnamkriget, John Kennedy, Richard Nixon, The Doors och George W Bush. Nu är det visselblåsaren Edward Snowdens tur. Här är en ny trailer för Oliver Stones kontroversiella ”Snowden”:

Filmen berättar bakgrunden till hur det kom sig att Snowden läckte alla de där NSA-dokumenten till The Guardian 2013. Trailern ser ut som en snabbspolning av filmen i sig  – vi får den militära bakgrunden, varför Snowden sökte sig till underrättelsetjänsterna, hur han tänkte om samt nervpärsen medan han gick bakom ryggen på sina uppdragsgivare. Förhoppningsvis bygger Stone upp en rejäl spänning och har något djupare att berätta kring Snowden-affären.

Joseph Gordon-Levitt spelar Snowden och det är intressant att höra hur nära han lyckas lägga sig Snowdens röst, även om utseendet skiljer sig åt en del. Nicolas Cage skymtar förbi i trailern; bland övriga skådespelare ser vi Shailene Woodley, Melissa Leo, Zachary Quinto (som Guardian-journalisten Glenn Greenwald) och Tom Wilkinson.

I början av mars berättade Oliver Stone (enligt Hollywood Reporter) om hur svårt det var att finansiera filmen, att amerikanska företag inte kunde ha någonting med den att göra samt att det fanns en rädsla för NSA under inspelningen – vilket ledde till att Stone gjorde filmen i Tyskland.

”Snowden” har amerikansk biopremiär i höst, men det är oklart när den kommer till Sverige.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB