Startsida / Inlägg

Monsters, Inc.

av Emma Gray Munthe
10 Cloverfield Lane

10 Cloverfield Lane Rate

Regi Dan Trachtenberg, med Mary Elizabeth Winstead, John Goodman, John Gallagher Jr m fl

THRILLER ”10 Cloverfield Lane” började med ett thrillermanus med titeln ”The Cellar”, som sedan skrevs om av ”Whiplash”-regissören/författaren Damien Chazelle – efter att först ha korsbefruktats med producenten JJ Abrams idé om att på något sätt knyta an till monsterfilmen ”Cloverfield”. Resultatet regisserades under stort hemlighetsmakeri av långfilmsdebutanten Dan Trachtenberg, och är inte någon uppföljare till ”Cloverfield” utan mer av en avlägsen släkting med några få liknande drag. Där den var spypåseskakig, effektiv ”found footage”-skräck är det här till största del en regelrätt psykologisk kammarspelsthriller.  

I filmens inledning ger sig Michelle (Mary Elizabeth Winstead, från bl a ”Death Proof” och ”The Thing”) ut på en bilresa bort från lägenhet, pojkvän och förlovningsring. Efter att ha råkat ut för en bilolycka vaknar hon inlåst och fastkedjad i vad som verkar vara en källare. In kommer survivalisten Howard (John Goodman) som påstår att 1) han räddat hennes liv genom att ta med henne till sin konservfyllda skyddsbunker, och 2) att alla utanför den dött i någon form av attack. En kemisk attack, eller kanske en atombomb. Möjligen ryssar, kanske utomjordingar. Talar han sanning? Är han psykopat? Kan det röra sig om en olycklig kombination?

”10 Cloverfield Lane” är ett twistkalas där själva titeln och den uttalade ”Cloverfield”-kopplingen förstås avslöjar åtminstone en av vändningarna. Å ena sidan är det synd att de valt att göra just så – kanske hade filmen stått stadigare på egna ben – å andra sidan är det roligt att kasta sig in i Abramskt ledtrådsletande och teorier om hur de båda filmerna egentligen hör ihop. Här har de främst strävat mot Hitchocksk spänning, men trots det nästan perfekta upplägget för nervdaller och klaustrofobi slarvas mycket bort, och lika skrämseleffektivt som ”Cloverfield” blir det heller aldrig. Men, det är svårt att inte bli underhållen av hur Michelle snabbt visar sig vara en blandning av MacGyver, Ellen Ripley och Askungens små möss.

SE DET HÄR OCKSÅ: Om du är sugen på mer lågbudget-sci-fi – som dessutom är urromantisk! – se Gareth Edwards fina ”Monsters”.

VISSTE DU ATT  regissören Dan Trachtenberg under flera år utvecklat och arbetat på ett manus till en tidsresar-kupp-actionfilm? Titeln är, än så länge, ”Crime of the century”.

JUST NU… pågår första inspelningsveckan av Peter Bergs ”Patriots day”, om händelserna kring bombdåden vid Boston Marathon. John Goodman spelar en av de större rollerna.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB