Startsida / Inlägg

Independence Day: Återkomsten är en totalt poänglös uppföljare

av Jan-Olov Andersson
960x530

Det har gått 20 år sedan Roland Emmerich gjorde sitt påkostade science fiction-äventyr där USA:s president (Bill Pullman) ledde kampen mot utomjordingar som hotade att ta över vår värld. Egentligen en rätt korkad historia, men samtidigt oförargligt underhållande, med (för sin tid) bra effekter, mycket humor och Will Smith – som fick sitt stora kommersiella genombrott med filmen – och Jeff Goldblum i färgstarka och komiska roller.
Sedan dess har Emmerich i sitt samarbete med Hollywoods specialeffektsbolag både gett oss en ny istid (”Day after tomorrow”, 2004) och utplånat större delen av jorden (”2012”, 2009).
Någonstans tycks han ha glömt att det behövs bra manusförfattare för att engagera publiken.
För när utomjordingarna ännu en gång anfaller jorden på USA:s nationaldag 4 juli, har alltihop blivit en jäkla röra.
Dels har man försökt få med så många som möjligt av skådespelarna från förra filmen i större eller mindre roller, även om det inte finns någon vettig logisk förklaring till deras medverkan. Will Smith sågs i midsommarhelgen spela golf med Joel Kinnaman på Gotland och häromdagen strosande i Stockholms centrum. Vad han än gjorde i stället för att vara med i denna film, så var det ett klokt val.
Om de nya hjältarna, två stridspiloter, kan man säga att Liam Hemsworth försöker lite väl mycket att spela en variant av Tom Cruises roll från ”Top Gun” och Jessie T. Usher är mest bara rätt bra på att imitera Will Smith, även utseendemässigt, men så spelar han ju också sonen till Smiths rollfigur.
Äldre kinesiska skådespelaren Chin Han och unga snygga kinesiska skådespelerskan/fotomodellen/sångerskan Angelababy har helt meningslösa biroller, mest för sälja biljetter till alla generationer i världens folkrikaste land, får man anta.
Kvinnorna knuffas åt sidan. Charlotte Gainsbourgs psykiater, Sela Wards president och Maika Monroes stridspilot får aldrig chansen att göra något vettigt av sina roller.
Spännande blir det aldrig. Knappt två timmar känns nästan som tre.
Vad värre är, när en av världens mest kända storstäder raseras totalt, är effekterna betydligt sämre än i både Emmerichs äldre filmer eller i en modern katastroffilm som fjolårets ”San Andreas”.
På film anfaller världsrymden igen och igen och igen.

Independence Day: Återkomsten
Regi Roland Emmerich, med Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Maika Monroe, Jessie T. Usher, Travis Tope, Judd Hirsch, Charlotte Gainsbourg, William Fichtner, Angelababy, Brent Spiner, Sela Ward, Vivica A. Fox, Chin Han, Robert Loggia.
sci fi-äventyr

Betyg: Rate

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB