Startsida / Inlägg

Amy Adams pratar med rymdvarelser

av Stefan Hedmark
Screen Shot 2016-08-18 at 11.04.05

Häromdagen fick vi en första aptitretare i form av en gåtfull teaser. I går kom den första hela trailern för Denis Villeneuves nya sci-fi-film ”Arrival”. Och den är spännande:

Det är lätt att hetsa upp sig för en ny film av Denis Villeneuve. Ni kommer väl ihåg hur vi satt som på nålar under hela hans förra thriller ”Sicario”? Lika suverän var det täta dramat ”Nawals hemlighet” (2010); thrillern ”Prisoners” (2013) bjöd på intensivt skådespeleri. Det är Villeneuve som har fått den säkert skräckinjagande äran att göra en uppföljare till ”Blade runner” som kommer nästa år, och han borde vara rätt man för uppdraget.

Men som uppvärmning inför den sci-fi-filmen kommer alltså ”Arrival” som handlar om en språkvetare (Amy Adams) som samarbetar med en matematiker (Jeremy Renner) och en överste (Forest Whitaker) för att få kontakt med rymdvarelser som har tagit sig till jorden. I trailern står det klart att världen befinner sig under hot om man inte lyckas lägga meningsskiljaktigheter mellan staterna åt sidan och börjar samarbeta.

”Arrival” ser ut att vara del av en trend där rymdfilmer tas på allvar (med undantag då för sommarens ”Independence day”-uppföljare). Vi får hoppas att den lever upp till ”Interstellar” och ”The Martian”.

homepage_EB20111221REVIEWS08111229996ARPå pappret ser det ju ut att likna en nära tjugo år gammal film, ”Kontakt”. Den hade Jodie Foster i huvudrollen som en forskare som också försökte få kontakt med en utomjordisk livsform. Liksom ”Arrival” hade den en seriös ton och var baserad på en bok av astronomen Carl Sagan. ”Kontakt” finns på Netflix och är värd en titt.

”Arrival” har svensk biopremiär den 11 november.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB