Startsida / Inlägg

Ett kärt, champagnedimmigt återseende för de redan invigda

av Karolina Fjellborg
rs-absolutely-fabulous-ebdb015c-43e8-42b8-90f7-8e4a65261f77

 

Rate

Absolutely fabulous: the movie

 

Regi Mandie Fletcher, med bl a Jennifer Saunders, Joanna Lumley, Julia Sawalha och Jane Horrocks.

 

 

KOMEDI Den brittiska kultserien ”Absolutely fabulous”, eller ”Helt hysteriskt” som den hette på svenska, hade sin storhetstid på 90-talet, och har sedan dess dykt upp med nya avsnitt i omgångar. Och nu bjuder de rökande, krökande, hejdlöst självupptagna och allmänt gränslösa, överåriga modeoffren in till urspårad efterfest i långfilmsformat.

Patsy (Joanna Lumley) och Edina (Jennifer Saunders) har blivit ännu lite äldre, men inte det minsta klokare, och brottas med det ständiga hotet om att bli fullkomligt irrelevanta i Londons mode- och kändisvärld.

När de får reda på att Kate Moss har sparkat sin pr-agent, bestämmer sig Edina för att den ikoniska modellen ska bli hennes nya klient och biljett tillbaka in i de fashionabla salongerna. Men planen går fruktansvärt fel och efter en olycklig incident på en fest flyr Patsy och Edina till Cannes för att komma undan både lagens långa arm och innefolkets förakt.

 
”Absolutely fabulous: the movie” är en efterrätt för gamla fans snarare än en aptitretare för nya, och lider av samma åkomma som många andra filmer som fortsatt populära tv-serier. I princip är det bara ännu ett avsnitt av serien, utdraget på längden och stoppat med geografiska utsvävningar och en parad av cameoroller.

Någon historia som tiggde om att bli berättad är det alltså inte – men som ett enda långt insiderskämt för de redan invigda är återseendet av Patsy, Edina, den hårt prövade dottern Saffron (Julia Sawalha) och assistenten Bubble (Jane Horrocks) en angenäm, opolerat rolig och delikat fånig upplevelse.

Saunders och Lumley är båda suveräna på fysisk komik och lika perfekta och oemotståndligt charmiga tillsammans som förr. Pärlbandet av kändisar från mode-, musik-, film- och tv-världen är så stjärnglansigt att det bländar (förutom Moss dyker bland andra Gwendoline Christie, Joan Collins, Lily Cole, Jean Paul Gaultier, Jon Hamm och Stella McCartney upp). Och humorn är en härligt bångstyrig blandning av plumpa vulgariteter, slapstick och bitande satir över en ytlig kultur besatt av mode, konsumtion och kändisskap.

Ett kärt, champagnedimmigt återseende.

 

 

Just nu…
… väntar vi på att ännu en älskad tv-serie ska fortsätta som film. ”Morran och Tobias – som en skänk från ovan” får premiär den 26 oktober.

 

 

Visste du att…
… det faktiskt redan fanns en ”Absolutely fabulous”-film? I franska ”Absolument fabuleux” från 2001 spelade Josiane Balasko och Nathalie Baye Eddie och Patsy.

 

 

Se det här också:
Är det skratt du letar efter hittar du rätt med ”Hitta Doris”. Den glömska palettkirurgfisken är en mycket rolig liten hjältinna.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB