Startsida / Inlägg

Amerikansk 50-talsångest

av Jens Peterson
Logan Lerman och Sarah Gadon i "Indignation".
Logan Lerman och Sarah Gadon i ”Indignation”.
Rate

Indignation

Regi James Schamus, med Logan Lerman, Sarah Gadon, Tracy Letts, Linda Emond.
DRAMA
Marcus Messner, självsäker son till en slaktare i New York, kommer in på prestigeuniversitet i Ohio 1951. Marcus vill inte kännas vid sitt judiska arv utan är en ateist som gillar att debattera. Tvärsäker som bara unga män kan vara. Hans idol är filosofen Bertrand Russell.
Manusförfattaren James Schamus, som jobbat mycket med Ang Lee, regidebuterar med ett litterärt drama efter Philip Roths roman. I USA 1951 märks antisemitism och kommunistskräck, den sexuella frigörtelsen har inte startat och tonåringar är ännu inget fenomen. Alla vill bli vuxna så fort de kan.
Marcus möter blonda Olivia, men blir förskräckt när hon är mer sexuellt erfaren. Det är mycket Marcus inte förstår, trots sin stöddiga arrogans Han har mycket att lära, om Olivias smärtor och annat. En film med nedtryckta känslor och många ord, lågmält skådespeleri som berör.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB