Startsida / Inlägg

Första titt på Scorseses mystiska ”Silence”

av Stefan Hedmark
skarmavbild-2016-11-23-kl-18-31-21

Han har haft filmen som ett projekt ända sedan 1990, men nu har Martin Scorsese äntligen fått den inspelad. Här är första trailern för ”Silence”:

Det är högtidligt och passionerat, med majestätiska vidder där Taiwan får föreställa 1600-talets Japan. På sätt och vis är det en traditionell Scorsese, men inte gangsterfilmsversionen, utan istället den religiöst sökande Scorsese. Tidigare har han gjort den kontroversiella ”Kristi sista frestelse” (1988) samt ”Kundun” (1997), ett drama om Dalai Lama.

”Silence” är baserad på en japansk roman och utspelas alltså på 1600-talet. Den handlar om två unga jesuitpräster (Andrew Garfield, Adam Driver) som beger sig till Japan på jakt efter deras mentor (Liam Neeson) samt för att sprida Guds ord.

c2d916df10998a777bf9c2cdf5044e60-650-80

Det är lätt att man börjar tänka på vackra ”The mission” (1986) där Neeson också spelade jesuitpräst på 1600-talet… Överhuvudtaget delar båda filmerna samma vibbar, där en för prästerna främmande kultur hamnar i konflikt med kristendomen.

”Silence” har varit på gång så länge (ett tag med Daniel Day-Lewis i huvudrollen) och Scorsese har pratat om den så mycket att man lätt förstår hur viktig den här filmen är för honom. Och intresset för det andliga och mystiken kring de livsfrågorna har blivit viktigare för regissören ju äldre han har blivit, som han berättade i en intervju för Deadline i januari.

Vi får se om vi blir frälsta av ”Silence”. Det är oklart när filmen kommer till Sverige, men troligtvis senare i vinter. I USA släpps den så klart i tid för eventuella Oscarsnomineringar.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB