Startsida / Inlägg

Nya Star wars – en kamp mot Trump?

av Stefan Hedmark
darth-vader-10-most-dangerous-star-wars-villains

Darth Vader. Darth Maul. Kylo Ren. Och nu Donald Trump.

”Star wars” väjer inte för politik – och nu gör två av den senaste filmens manusförfattare klart att de ser ”Rogue one” som del i kampen mot Trump.

trumpvalden

Chris Weitz och Gary Whitta, två av männen som ligger bakom ”Rogue one: A Star wars story” (som har svensk biopremiär den 14 december), gjorde som många andra efter tisdagens katastrofala presidentval i USA och tog till Twitter. Där skrev de, enligt Hollywood Reporter ”Kom ihåg att Rymdimperiet är en (mänsklig) vit maktorganisation som bekämpas av en mångkulturell grupp ledd av modiga kvinnor”.

Manusförfattarna tonade ner kopplingen mellan Trump och ”Star wars” senare och Weitz påpekade på Twitter att hans politiska åsikter är just hans. Men samtidigt twittrade han ut symbolen här ovan – det är Rebellernas signum med en säkerhetsnål, och så budskapet ”Star wars mot hat”. Säkerhetsnålen började användas efter brexit-omröstningen i Storbritannien för att visa solidaritet med flyktingar. Nu har amerikanska demonstranter anammat symbolen för att stödja alla som drabbas av Trumps seger – kvinnor, invandrare, hbtq-personer.

Det är alltid vanskligt att göra politik av något så brett och populärt som ”Star wars”. Man riskerar att förlora pengar på det, och ”Star wars”-industrin är ingen välgörenhetsorganisation. Att Weitz och Whitta har raderat en del av sina tweets kan lätt tolkas som att de antingen har fått kalla fötter eller att någon högre upp har tagit dem i örat.

Samtidigt är det omöjligt att frikoppla filmerna och de som arbetar med dem från den verkliga världen.

Här är en relativt ny trailer som håller intresset kokande.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Pauline Rosell
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB