Startsida / Inlägg

Wes Andersons nya ”svenska” julreklam

av Stefan Hedmark
screen-shot-2016-11-29-at-02-46-59

Det finns reklamfilmer. Och så finns det reklam-FILMER, det vill säga, små verk som inte bara säljer något utan är gjorda av en stor regissör och och njutbara för att de bär hans eller hennes signum. En av de som brukar ge sig in i den här branschen är Wes Anderson. I går släppte han en reklamfilm för H&M:

Supermysig julstämning, och så där typiskt Wes Anderson-aktig i stilen, med en stjärna i huvudrollen (Adrien Brody) som regissören har jobbat med förut och en färggrann, metodiskt skapad miljö som påminner om ett dockskåp. Tågtemat får en även att tänka på framför allt ”Darjeeling Limited” (2007), som också hade Brody i huvudrollen.

Anderson har alltså gjort snygga reklamfilmer förr. Den här kom 2008, hade Brad Pitt i huvudrollen och krängde japanska mobiltelefoner. Doftar fransk knasighet och gjord utan klipp.

Men H&M-reklamen var inte första gången som Anderson lät sig anlitas av ett svenskt företag. 2002 gjorde han de nedanstående reklamfilmerna för Ikea, där familjekriser visar sig vara något helt annat:

Lite enklare små filmer, som kom innan Wes Anderson körde all in på sin stil. Men det tilltalar säkert regissören att varje kök, vardagsrum och badrum på Ikea-varuhusen är också som dockskåp, noggrant arrangerade.

Andersons senaste film var den hyllade ”The Grand Budapest Hotel” (2014). Just nu jobbar han med nästa projekt, som ska vara en animerad film om hundar. Premiären är planerad till 2018 och bland rösterna kommer vi att höra Bill Murray, Jeff Goldblum, Bryan Cranston och Edward Norton.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja de Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB