Startsida / Inlägg

Rolig och kuslig kidnappningsrysare

av Stefan Hedmark
Rate

Split

Regi M Night Shyamalan, med James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Betty Buckley.

RYSARE. Tonåringen Casey (Anya Taylor-Joy) blir kidnappad tillsammans med två andra tjejer i klassen som hon inte har någonting gemensamt med. Gärningsmannen är Kevin (James McAvoy) som låser in flickorna i ett källarutrymme. Under de närmaste dagarna inser de tre fångarna att Kevin är komplicerad – han har 23 personligheter och flera av dem visar sig för flickorna. Några av figurerna inuti Kevins hjärna berättar att de väntar på ett monster som snart ska komma…

M Night Shyamalan ligger bakom så många dåliga filmer nu att hans rykte är slitet. Efter de två sci-fi-kalkonerna ”The last airbender” (2010) och ”After earth” (2013) var vi nog alla beredda på att dödförklara hans karriär. Men Shyamalan gjorde det enda rätta – han gick tillbaka till det enkla och raka. 2015 låg han bakom den roliga och obehagliga found footage-rysaren ”The visit”, inspelad för en billig peng. ”Split” är också ett steg i rätt riktning.

McAvoy har fått en roll som rimligtvis borde vara varje skådespelares våta dröm. Han hoppar skickligt mellan olika personligheter, även kvinnor och barn, och är rolig och kuslig.

Även Taylor-Joy (som vi senast såg i en annan skräckis, ”The witch”) är engagerande som flickan vars mörka förflutna visas för oss i välgjorda flashback-scener. Den delen av filmen går snyggt över till en chans för henne att ta makten över sitt liv.

Spännande – och sista scenen är en ljuvlig pralin för regissörens fans. Om du tillhör dem som älskade Shyamalans ”Unbreakable” är det här något du absolut måste se. Tro mig.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB