Startsida / Inlägg

Lågmält och brutalt farväl av Wolverine

av Stefan Hedmark
Rate

Logan 

Regi James Mangold, med Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen.

ACTION Det är 2029 och åren har inte varit snälla mot åldrade superhjältar. Det finns knappt några mutanter kvar i den här dystopin. Professor X (Patrick Stewart) är 90, sjuk och virrig och vårdas av Logan (Hugh Jackman), vars skador inte läker lika väl som förr. När en elvaårig flicka (Dafne Keen) med enastående krafter kommer in i deras liv tvingas de snart fly för sina liv…

Det som marknadsförs som den sista filmen om Wolverine har samma känsla som Johnny Cashs American-skivor som han gjorde strax före sin död – djupt märkta av ålder och krämpor, men ändå kraftfulla. ”Logan” ser mer ut som en indiethriller än en superhjältefilm, lågmäld, brutal och vad som får passera som ”jordnära” i den här genren.

Ibland doftar den till och med western med sina dammiga miljöer, och det är en stil som passar regissören James Mangold; hans ”3:10 to Yuma” (2007) var riktigt snygg och spännande.

Det märks att Mangold, som även gjorde ”The Wolverine” (2013), tar det här på allvar… nästan på ett deprimerande, förtryckande sätt. Vi är vana vid betydligt muntrare Marveläventyr. Men deppet knäcker inte berättelsen. Det är en lång film som ibland kämpar sig in i mål, men det är symboliskt för Logan själv och i stort är det ett mycket engagerande och gripande farväl.

Jackman ger verkligen allt i en plågad insats, en av hans karriärs bästa, och filmen får ytterligare ett lyft av hans samspel med Keen som en barnsligt tjurig och fullständigt livsfarlig yngre version av Wolverine. Kul att se vanligtvis komiske Stephen Merchant i en mindre, känslosam roll som en solskygg mutant.

Klorna må rosta lite på ålderns höst, men behåller ändå skärpan.

”Logan” har svensk biopremiär i morgon.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Paula Westerberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB