Startsida / Inlägg

Första trailern för krigsfilmen ”Churchill”

av Stefan Hedmark
churchill

I väntan på nästa säsong av ”The crown” kan det vara värt att hålla utkik efter ”Churchill”. Alldeles nyss kom den första trailern för den senaste av alla filmer som har gjorts om den legendariske premiärministern. Häll upp en stadig whiskypinne och njut:

Fokus ligger på processen bakom invasionen av Normandie 1944 och hur Churchill förhandlade med de allierades militära ledare. Beslutet att starta invasionen, och var den skulle äga rum, var riskfyllt och Churchill var rädd för att upprepa misstagen från Första världskriget när han var marinminister och brittiska soldater masslaktades vid Gallipoli.

Den som har sett ”The crown” lär känna igen porträttet av premiärministern, hur han tvivlade på sig själv och fann stöd hos sin fru Clemmie. Hon spelas av Miranda Richardson och den blivande amerikanske presidenten Dwight Eisenhower spelas (lite överraskande) av ”Mad men”-hjälten John Slattery.

churchill

Churchill själv då? Det är Brian Cox som har fått förtroendet och han ser verkligen ut att ha hittat det rätta bulldogg-utseendet och den skrovliga gubbrösten för rollen. Det trodde jag nog att han skulle. Likheterna finns där redan från början. Det blir faktiskt mer spännande att se hur Gary Oldman lyckas med förvandlingstricket när han också spelar Churchill senare i år, i filmen ”Darkest hour”.

”Churchill” har brittisk biopremiär i juni, men det är oklart hur det blir med en svensk premiär. Den som går igång på Andra världskriget ser förstås även fram emot Christopher Nolans ”Dunkirk” som har svensk biopremiär den 19 juli.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB