Startsida / Inlägg

Förutsägbar och trög identitetskris

av Stefan Hedmark
Rate

Ghost in the shell

Regi Rupert Sanders, med Scarlett Johansson, ”Beat” Takeshi Kitano, Pilou Asbaek, Juliette Binoche.

SCI-FI/ACTION. Någon gång i framtiden vaknar Mira (Scarlett Johansson) efter en olycka och upptäcker att hennes hjärna är intakt, men kroppen gick inte att rädda. I stället har hon blivit en blandning mellan människa och maskin. Hon blir en perfekt soldat i en insatsstyrka som är på jakt efter någon som har hackat sig in i Hanka Robotics, ett mäktigt företag som ligger bakom teknologin i denna sköna nya värld.

Samtidigt som det visar sig att allt inte är så enkelt som det ser ut finns det allt större anledning för den cyniska Mira, som även kallas ”Majoren”, att ifrågasätta sin egen identitet och få svar på frågan som plågar henne: är jag en människa eller en maskin?

Filmen är baserad på en japansk klassiker inom manga- och cyberpunkvärlden. Den gjordes även som en animerad långfilm 1995, som i sin tur inspirerade syskonen Wachowski att skapa ”The matrix” (1999). Klippet här ovan är från den animerade filmens snygga inledning, Majorens födelse, med effektfull musik av Kenji Kawai.

Tillbaka till den nu bioaktuella Hollywoodversionen. Till en början förförs man av den futuristiska staden där allt utspelas – ett sorts mörkt och regnigt Tokyo (i serien kallas staden New Port City) där alla neonskyltar och reklambudskap har gått bananas i konkurrensen om uppmärksamhet. Det är lätt att tänka ”Blade runner” (1982), en annan sci-fi-historia med identitetskris.

Mycket är bekant från serien och 90-talsfilmen. Majorens bakgrundshistoria har skrivits om och en del andra ändringar ska göra det värt för fans att se denna nytolkning. Men storyn som driver spänningen framåt i filmen är förutsägbar och trög. Ingen lär tappa hakan när de verkliga skurkarna visar sig.

ghost in the shell

Miras jakt på vad som döljer sig bakom hennes eget ”skal” engagerar inte heller. Johansson tar sin rollfigur på dödligaste allvar och det tynger ner henne – nästan fysiskt, eftersom stjärnan mestadels spelar henne lätt framåtlutad. Majorens radarpartner Batou görs av danske ”Borgen”-stjärnan Pilou Asbaek. Han ska bidra med kärv humor, men inget får Johansson på bättre humör.

Vad gäller den hårda förhandskritiken mot att det inte är en asiatisk skådespelare som får göra den i sammanhanget smått ikoniska huvudrollen är det lätt att se hur man har försökt att lösa upp gränser och identiteter. Alla lär dock inte acceptera den poängen som ursäkt.

”Ghost in the shell” har biopremiär i morgon.

SE I STÄLLET: “Minority report” (2002), en sci-fithriller med liknande inslag som frågar sig om det finns en fri vilja i framtiden.

VISSTE DU ATT: det här är andra actionfilmen där Johansson och Asbaek möts? Båda var med i ”Lucy” (2014).

JUST NU: är Johansson tillbaka i sin Black Widow-kostym och filmar ”Avengers: Infinity war” som har premiär nästa år.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB