Startsida / Inlägg

Från flykting till filmens makthavare i Citizen Schein

av Jens Peterson
hŠr Šr ditt liv, tv-program sverige med lars holmqvist lasse, journalist programledare sverige och gŠsten harry schein, fšrfattare, kulturskribent, direktšr sverige vd sveriges investeringsbank och maka ingrid thulin, skŒdespelare, regissšr sverige, familjen
Harry Schein och Ingrid Thulin när han är huvudperson i ”Här är ditt liv”.
Rate

Citizen Schein

Regi Maud Nycander, Jannike Åhlund, Kersti Grunditz Brennan, med Harry Schein, Olof Palme, Harriet Andersson, Liv Ullmann, Daniel Bergman, Åsa Moberg.
DOKUMENTÄR
Det är ett fantastiskt livsöde och filmarna har tillgång till ett imponerande material.
Harry Schein kom som 14-årigt judiskt flyktingbarn från Österrike till Sverige 1939. LIvslång bitterhet mot modern som tvingade honom resa. Hon dog i nazisternas läger, Harry placerades som dräng på en bondgård i Småland. Från detta blev han på 1960- och 1970-talen en kulturell och politisk makthavare. Bästa vän med Olof Palme, kompis med Ingmar Bergman, medlem i dennes sommarfamilj av barn från olika äktenskap.
Harry Schein var gift med filmstjärnan Ingrid Thulin och en offentlig person som deltog i tv-debatter. Huvudperson i ”Här har du ditt liv” 1984. Gott om foton och filmsekvenser berättar hans livs historia. Uppgång och fall.
Harry Schein kläckte idén att finansiera ett filminstitut med 10 procent av biobiljetterna. Han var förste chef för Svenska filminstitutet och formade dess satsning på det han kallade kvalitetsfilm. Det gav honom framgång – och fiender. Även hans vänner kallar honom en cynisk karriärist.
En socialdemokratisk maktspelare, som blev vilsen när han lämnade rampljuset. Om passion, kärlek, ensamhet. Vemodigt kring behovet av bekräftelse.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB