Startsida / Inlägg

Skönheten och odjuret är en praktfull musikalfilm

av Jens Peterson
In Disney's BEAUTY AND THE BEAST, a live-action adaptation of the studio's animated classic, Emma Watson stars as Belle and Kevin Kline is Maurice, Belle's father. The story and characters audiences know and love are brought to life in this stunning cinematic event...a celebration of one of the most beloved tales ever told.
Emma Watson som Belle och Kevin Kline som hennes pappa. Foto: Disney
Rate

Skönheten och odjuret

Regi Bill Condon, med Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Kevin Kline, Josh Gad samt röster av Emma Thompson, Ewan McGregor, Ian McKellen. Visas även dubbad till svenska.

 

KÄRLEK. Säg det med en sång. Med många sånger.
Disney gav nytt liv åt både den animerade filmen och musikalen med ”Lilla sjöjungfrun” och ”Skönheten och odjuret”. När de nu gör om den klassiska franska sagan med skådespelare är det ännu mer musikal. Alan Menken har skrivit nya starka låtar tillsammans med Tim Rice.
Och de gör härliga sång- och dansnummer av de gamla godbitarna. ”Belle” när vi möter den bokälskande unga kvinnan på vandring genom den vaknande byn. ”Bli vår gäst”, där de talande föremålen i odjurets slott bjuder in Belle till en storslagen middag. Och så dansen där de bejakar den gryende kärleken medan tekannan sjunger ”Beauty and the beast”.
Med Belle i gul klänning och Odjuret i blå kostym. Skickligt sjungande Emma Watson som Belle har ofta ett utseende som matchar den tecknade förlagan. Hon är mycket bestämd mot den inbilske Gaston som tror han ska gifta sig med henne.
Om du känner till filmen från 1991. För nytillkomna tittare är det dags att berätta att det börjar med en prins. En fåfäng bortskämd prins som har allt men under en fest avvisar en fattiga tiggargumma för att hon är ful. Hennes förbannelse gör honom till ett odjur och hans slott till en frusen ruin där de anställda blir föremål, som ljusstake, dammvippa, tekanna, klocka.
I byn bor Belle med sin pappa uppfinnaren. Fadern rider vilse i skogen en stormig natt och blir fånge hos Odjuret. Belle hittar slottet och går med på att ersätta fadern som fånge. Hon och Odjuret blir vänner. Hans bibliotek är fantastiskt. För att prinsens förbannelse ska brytas måste han bli älskad på riktigt.
Nya filmen följer den gamla, men känns modernare. Belle är tuffare, runt henne finns bybor med olika hudfärg. Det är mer av allt. Varje moment i sagan får mer utrymme, även kring prinsens bakgrund. Spänningen är otäckare, Gaston mer skurkaktig, humorn är lite vuxnare, de storslagna sång- och dansnumren en generös fest för flera sinnen. Med alla kameraåkningar blir man smått sjösjuk när man ser filmen i 3D.
Emma Thompsons dialekt som tekannann fru Potts är som en egen specialeffekt. En snygg saga, som att sitta mitt i en Broadwaymusikal. På ett bra vis.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB