Startsida / Inlägg

I am not your negro är en stark dokumentär om USA

av Jens Peterson
17baldwin

James Baldwin ur filmen ”I am not your negro”. Foto: Folkets Bio

Rate

I am not your negro

Regi Raoul Peck, med Samuel Jacksons röst, samt James Baldwin, Harry Belafonte, Dick Cavett.

 
DOKUMENTÄR. Författaren James Baldwin var en engagerad debattör och det finns gott om rörliga bilder på honom från tv och filmer. Han skissade på en bok om de svartas historia i USA, med utgångspunkten från morden på Medgar Evans, Martin Luther King jr och Malcolm X. Alla tre vänner till Baldwin. Det blev ingen bok.
När Baldwin dog 1987 fanns ett utkast med tankar, och ur det läser Samuel L Jackson. Det är stommen i filmen, som även använder andra texter av Baldwin och skickligt berättar historien om rasism i USA. Filmen har många scener från medborgarrättsrörelsen och det 1960-tal när de tre morden skedde. Klipp ur gamla biofilmer, funderingar kring hur skådespelare som Sidney Poitier porträtterades. Ett collage av intryck och röster.
Effektiv klippning och annorlunda grepp gör ”I am not your negro” till en ovanlig dokumentär som ger röst och ansikte åt Baldwins tankar och ilska.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Lotta Folcker, Michael Poromaa, Karin Schmidt Hellsing
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB