Startsida / Inlägg

Suveränt spännande om sårad stolthet

av Jan-Olov Andersson
The-Salesman-Cannes-copy-960x640

Rate
The salesman
Regi Asghar Farhadi, med Shahab Hosseini, Taraneh Alidoosti, Babak Karimi.
drama
Filmen som snuvade ”En man som heter Ove” på en Oscar. Innan dess även dubbelt prisbelönad i Cannes.
Och den är snudd på lika bra som den iranske regissörens förra Oscarsvinnare ”Nader och Simin – En separation” (2011).
Emad (Shahab Hosseini) och Rana (Taraneh Alidoosti) är ett skådespelarpar i Teheran som repeterar Arthur Miller-pjäsen ”En handelsresandes död”. En pjäs som handlingen i filmen sedan från och till speglar sig i.
När huset paret bor i håller på att rasa samman, tvingas de hyra en annan lägenhet. Förra hyresgästen var en prostituerad, så många män har varit regelbundna besökare. När Emad en dag är ute, blir Rana överfallen i badrummet.
Medan hon efteråt sluter sig som inom ett skal, inte vill ha något med varken polis eller Emad att göra, blir han besatt av tankar på hämnd. Men vad ska han egentligen göra, om han nu kan hitta mannen som trängde sig på hustrun?
Asghar Farhadi berättar lägmålt men ändå intensivt, långsamt men ändå spännande och definitivt aldrig förutsägbart, om sårad stolthet, psykisk svaghet, moralisk tomhet och vilket känslomässigt efterspel ett sexuellt övergrepp kan få.
En suverän film, som hade förtjänat en begriplig svensk titel.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB