Startsida / Inlägg

Rihanna glittrar – men seg dokumentär

av Stefan Hedmark
Rate

The first monday in may

Regi Andrew Rossi.

DOKUMENTÄR. Ni kommer kanske ihåg att regissören Andrew Rossi tog oss med bakom kulisserna på New York Times i dokumentären ”Page one” (2011). Intressant, åtminstone för journalister. När han nu tar oss med till modevärlden i ”The first monday in may” kan man dock fråga sig vem filmen är gjord för egentligen.

first monday in may
Anna Wintour i möte.

Vi har mött Vogue-chefen Anna Wintour på bio förr, i dokumentären ”The september issue” (2009) som var en spännande titt in i hennes privata och professionella liv. När vi nu möts igen är det 2015 och hon förbereder sig för ett av New Yorks största evenemang varje år, galan på Metropolitan Museum of Art. Det är ett tillfälle för muséet att samla in en smärre förmögenhet till sin verksamhet, men även ett oemotståndligt röda mattan-evenemang för societeten. Konst och pengar möts i en på sätt och vis provocerande blandning, med mode som mittpunkt.

Diamanter glittrar, kindpussar utbyts och Justin Bieber flänger omkring medan alla som på allvar bryr sig om muséet stillsamt påminner sig själva ”vi behöver det här, för det ger verksamheten så mycket pengar”.

first monday in may
Andrew Bolton förbereder ett av utställningsobjekten.

Kan mode vara konst? undrar filmen. Men dels är det en mossig, rätt ointressant fråga, dels verkar filmen inte bry sig på allvar för svaren från de intervjuade är inte så spännande. Det är klart att mode ÄR konst, och det blir tydligt när vi inte umgås med Wintour utan i stället kuratorn Andrew Bolton som jobbar stenhårt med en ny utställning som ska ha premiär samtidigt som galan. Den handlar om hur kinesisk design har påverkat västerlandet genom seklen.

Bolton är väldigt sympatisk och vi följer bland annat med honom till Peking under förberedelserna. Det blir intervjuer med modeikoner som Jean Paul Gaultier och Karl Lagerfeld, samt den kinesiske regissören Wong Kar-Wai som är inblandad i den visuella presentationen av utställningen.

Men det blir varken hackat eller malet av den här modepralinen. Alldeles för grund intellektuellt och filmen saknar dessutom ett dramatiskt driv. Det händer helt enkelt inget särskilt spännande bakom kulisserna. Men visst finns här ögongodis för den som är särskilt modeintresserad.

Rihanna regerade på galans röda matta.
Rihanna regerade på galans röda matta.

”The first monday in may” går på bio nu.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Ronja de Boer
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB