Startsida / Inlägg

Starkt om krig, politik och kungaliv

av Jens Peterson
21kongen

Jesper Christensen som norske kungen och Tuva Novotny som hans sonhustru.

Rate

Kungens val

Regi Erik Poppe, med Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Tuva Novotny, Karl Markovics, Erik Hivju.
DRAMA
Den norske kungen leker med sina barnbarn i april 1940. Då får han och regeringen veta att Hitlers tyska armé är på väg att invadera landet. Hur ska Norge reagera på det militära anfallet? Å ena sidan kungen och kronprinsen, som har åsikter om vad som bör göras, å andra sidan de handlingsförlamade politikerna. Samtal med Tysklands diplomatiske representant i Oslo.
Snart står kungen i centrum. Strida? Kapitulera? Fly?
Danske prins Carl (Jesper Christensen) blev Norges förste kung efter unionsupplösningen från Sverige och bad om en folkomröstning 1905 för att acceptera jobbet. Han blev Håkon VII och skildras här i ett starkt porträtt som visar både familjelivet och det politiska spelet. Tuva Novotny är mycket bra som hans svenska sonhustru Märtha, och Anders Baasmo Christensen är hennes kusin och make, kronprins Olav. Deras barn är också med i spänningen, nuvarande norske kungen Harald V som var tre år vid tyska invasionen.
”Kungens val” utspelas under några få aprildagar 1940. Spänning på olika vis, med en del dramatiska krigsscener och förhandlingarna mellan politiker och militärer. En mycket välspelad och skickligt berättad historielektion. Nära oss, både i tiden och geografin.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB