Startsida / Inlägg

Häxskildringen ”Djävulens jungfru” – defekt men berörande om tidlöst kvinnohat

av Karolina Fjellborg
d744debaf8d598bd926e0ec3938800f7-tulen-morsian-1

 

Rate

Djävulens jungfru

 

HISTORISKT DRAMA

 
Av Saraa Cantell, med bl a Tuulia Eloranta, Claes Malmberg, Magnus Krepper och Elin Petersdottir.

 
Åland på 1660-talet. 16-åriga Anna Eriksdotter (Tuulia Eloranta) får den gifta tvåbarnsfadern Elias (Lauri Tanskanen) på hjärnan, ungefär samtidigt som den nya häradshövdingen Nils Psilander (Magnus Krepper) anländer till bygden med häxprocesser på agendan. Ivrigt påhejad av den lömske kyrkoherden (Claes Malmberg) – som ser dem som ett effektivt redskap för att bli av med alla de kvinnor han våldtagit genom åren.

 
Anna blir förkrossad när hennes fostermor – byns jordemor och ”kloka gumma” – blir den första kvinna att stå inför rätta. Men anger ändå snart själv, när huvudena börjar rulla, Elias hustru (Elin Petersdottir) för häxeri, för att kunna ta över hennes man.

 
Varken kärlekstriangeln med drag av såpopera eller den naiva och själviska huvudpersonen Anna – som länge är oerhört svår att sympatisera med – gör den här verklighetsbaserade historien om de åländska häxprocesserna några förtjänster. Och det gör inte heller den stela, skavande 1600-talsdialogen.

Ändå, trots sina defekter, lyckas ”Djävulens jungfru” landa på fötterna och få in en kännbar högerkrok om i grund och botten tidlösa styggelser som kvinnohat, pöbelmentalitet och maktmissbruk.

 

 

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB