Startsida / Inlägg

Välbekant åktur med Alien

av Jens Peterson
_DSC1065.ARW
Aj. En av många besättningsmän som råkar illa ut i nya ”Alien Covenant”. Foto: Fox
Rate

Alien Covenant

Regi Ridley Scott, med Michael Fassbender, Katherine Waterstone, Billy Crudup, Danny McBride, Carmen Ejogo.
SCIENCE FICTION
Det är 2104 och tio år har gått sedan rymdskeppet Prometheus försvann. Kvar från den filmen finns roboten David (Michael Fassbender) som sörjer sin medresenär Elisabeth Shaw. Noomi Rapace som spelade henne syns endast på två stillbildsfotografier i ”Alien Covenant”.

Välbekanta utomjordingar

På nätet finns en tvåminuters prolog som visar hur Shaw lagade David.
Covenant är ännu ett förspel till ”Alien” som kom 1979. Då lyckades regissören Ridley Scott skickligt sprida skräck genom att vänta länge länge med att visa vad det var för otäckt som gömde sig på rymdskeppet och tog besättningsmedlemmarna en efter en.
I uppföljaren ”Aliens” fylldes bioduken av monster efter monster.
Nu vet vi efter alla filmer hur just denna sort av utomjordingar ser ut, och scener som chockade 1979 är välbekanta och förväntade. Något nyfött sprängs ur en blodig bröstkorg? I rymden kan ingen höra dig gäspa.

Mindre religion – rakare intrig

Men Ridley Scott lyckas ge en ny fängslande bild av hur viruset sprids i öra, näsa, hals. ”Alien Covenant” har också en rakare intrig än ”Prometheus”. Där fanns mycket filosoferande och grubblingar kring skapelse och tro. Den religiösa biten är tydligare och kortare nu, och ges en snabb bakgrund när roboten David möter sin mänsklige skapare Weyland (Guy Pearce) i en introduktion. Musik och konstnärligt skapande har betydelse för handlingen.
Michael Fassbender spelar även en nyare årsmodell av humanoiden. Roboten Walter, som pratar amerikansk engelska till skillnad från Davids brittiska, är en värdefull medlem på en expedition till en fjärran planet. Walter sköter den gigantiska farkosten Covenant med 2 000 sovande kolonisatörer och tusentals mänskliga embryon. En incident i inledningen gör att besättningen väcks upp, och snart är de på väg till en ny planet varifrån det hörs en mänsklig signal. Kan man bo där?

Litet linne och stor kämpaglöd

Tyvärr har inte besättningen sett några ”Alien”-filmer så de klampar rakt in i faran.
Duktiga skådespelare, välspelad dramatik och plötsliga explosioner av våld och jakt i mörka utrymmen. Vid sidan av Fassbender har Katherine Waterston (”Fantastiska vidunder och var man hittar dem”) den största rollen och är den här upplagans fighter med litet linne och stor kämpaglöd.
”Alien Covenant” är en ny åktur i en attraktion vi känner igen. Man får precis det man förväntar sig. Tolka det som något lockande eller avskräckande.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Frida Willander & Jennifer Laxén
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB