Startsida / Inlägg

Mannen bakom Rocky och Karate kid är död

av Stefan Hedmark
Rocky
”Rocky” (1976).

Han regisserade två klassiska filmer om hjältar som slår underifrån och till sist vinner.
Nu är John G Avildsen, regissör av ”Rocky” (1976) och ”Karate kid” (1984), död.

John G Avildsen dog av cancer, 81 år gammal. Det rapporterar Hollywood ­Reporter. Han föddes i Illinois i norra USA och lärde sig regissera genom att arbeta för legender som  ­Arthur Penn och Otto Preminger.

Genombrottet kom med lågbudgetfilmen ”Joe – skjut varenda jävla hippie!” (1970) och han fick ytterligare en framgång med ”Save the ­tiger” (1973) som Jack ­Lemmon vann en ­Oscar för.

Avildsen belönades själv med en Oscar 1977 för ”Rocky”, en film som han först inte trodde på. Han tyckte att boxning var dumt, men fastnade för Sylvester Stallones manus efter att bara ha läst några ­sidor.

"Karate kid" (1984).
”Karate kid” (1984).

”Rocky” blev en gigantisk succé och Avildsen upprepade prestationen med ”Karate kid – sanningens ögonblick” (1984), en film som liknade boxningsklassikern i upplägget. Den gjorde Ralph Macchio till stor stjärna och fick liksom ”Rocky”-filmerna flera uppföljare.

Avildsen fastnade kanske lite i sin egen succéformel. Till och med manuset till skolfilmen ”Hårt mot hårt” (1989) med Morgan Freeman skulle tvingas in i underdogformeln. Men när John G Avildsen var som bäst satt man som klistrad.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB