Startsida / Inlägg

Harry Potter-stjärnan helt oigenkännlig i ny trailer

av Stefan Hedmark

Vi är vana vid att Gary Oldman ser ut så här:

gary oldman

Yngre läsare är nog mest vana vid att se honom som Sirius Black i ”Harry Potter”-filmerna:

sirius black

Oldman är en jäkligt skicklig skådespelare som gärna spökar ut sig i sina roller. När han blev en av alla brittiska stjärnor som gestaltat Winston Churchill undrade vi väl hur det skulle bli. Oldman är inte det minsta lik den legendariske premiärministern. Sedan kom ett pressfoto och där hade han blivit betydligt fetare och äldre med hjälp av makeup-proffsens flinka fingrar. Då såg han definitivt ut som Churchill.

Men hur skulle det bli när vi fick rörliga bilder? Nu vet vi. Här är första trailern till ”Darkest hour”:

Inte lätt att känna igen Oldman som Churchill, men rösten är ändå inte helt maskerad. Och man ser den oldmanska glimten i ögonen. Han är fenomenal här. Förutsägbart att så många kommentarer om trailern online nämner att Oldman äntligen har en rejäl chans att vinna en Oscar… men man förstår varför. Det är kraft i hans framförande. Enligt Deadline ska Gary Oldman ha tillbringat sammanlagt över 200 timmar i sminket för att skapa det rätta utseendet under inspelningarna.

Visst är det hejdundrande brittisk patriotism i den här trailern. ”Darkest hour” skildrar början på Andra världskriget då Hitlers arméer framstod som ett nästan överväldigande hot mot Storbritannien. Filmen kommer att (liksom Christopher Nolans snart bioaktuella ”Dunkirk”) beröra den berömda evakueringen av brittiska trupper från franska Dunkerque 1940. Både snyggt och väldigt laddat i trailern; man får hoppas att filmen motsvarar förväntningarna.

Från början var tanken att John Hurt skulle spela Churchills företrädare Neville Chamberlain, men han blev för sjuk och ersattes av Ronald Pickup. Hurt dog den 25 januari i år.

”Darkest hour” har svensk biopremiär den 2 februari 2018.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB