Startsida / Inlägg

Norska ”Thelma” – en modern skandinavisk ”Carrie”

av Karolina Fjellborg
"Thelma". TriArt.
”Thelma”. TriArt.

 

 

Rate

Thelma

Av Joachim Trier, med bl a Eili Harboe, Kaya Wilkins, Ellen Dorrit Petersen och Henrik Rafaelsen.

ÖVERNATURLIG THRILLER

 
”Thelma” – Norges Oscarsbidrag, från den spännande filmskaparen Joachim Trier – fyller sin tittare med obehag redan i den första scenen.

En pappa har tagit med sin lilla dotter ut på jakt i en frostbiten skog, men när en hjort väl dyker upp, är det inte mot djuret, utan mot barnet, han riktar sitt gevär. Han trycker inte av, men han är frestad att göra det.

Många år senare tar Thelma (Eili Harboe) sina första stapplande steg mot vuxenlivet på universitetet i Oslo. Hon är ensam och annorlunda och hårt kontrollerad av sina strängt kristna föräldrar (Ellen Dorrit Petersen och Henrik Rafaelsen).

Ett möte med den vackra, utåtriktade Anja (Kaya Wilkins) blir startskottet för en frigörelseprocess och ett sexuellt uppvaknande, men triggar också i gång destruktiva skamkänslor, epilepsiliknande anfall som läkarna inte kan förklara och starka, övernaturliga och farliga krafter inuti Thelma. Och gradvis avtäcks mörka minnen från det förflutna, som förklarar den där olustiga öppningen och föräldrarnas oro över vad Thelma kan ta sig för och orsaka.

Olycksbådande, långsamt pyrande, symbolrik och visuellt underskön existentiell skräck, där kärnan i Stephen King/Brian De Palma-klassikern ”Carrie” har klätts i dämpad skandinavisk elegans.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB