Startsida / Inlägg

Årets roligaste svensk på bio

av Jens Peterson
170502 Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Mia Skäringer och Felix Herngren poserar för ett porträtt under inspelningen av Solsidan-filmen den 2 maj 2017 i Saltsjöbaden. Foto: Linnea Rheborg
Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Mia Skäringer och Felix Herngren. Foto: Linnea Rheborg
Rate

Solsidan

Regi Måns och Felix Herngren, med Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg, Josephine Bornebusch, Henrik Dorsin, Malin Cederbladh, Henrik Schyffert, Frida Hallgren, Sven Wollter.
KOMEDI
”Solsidan” är årets bästa svenska komedi på bio. Den blandar skickligt skratt med ångest.
Under fem säsonger har vi följt familjerna i Saltsjöbaden. Filmmakarna klarar steget från tv till bioduken med en handling som räcker hela vägen. Senast vi sågs gick Fredde (Johan Rheborg) och Mickan (Josephine Bornebusch) i parterapi. Det slutade med att de återförenades.
Nu är det Anna (Mia Skäringer) och Alex (Felix Herngren) som krisar. Filmen inleds med att de berättar om skilsmässa för sina förfärade vänner. Fredde får egna problem när han slits mellan sin vänstervridne far (Sven Wollter) som dyker upp ovälkommen och sin tonårsson Victor (Leonardo Rojas) som är rebellisk. Medan Ove och Anette vill bli gravida och behöver hjälp med det.
”Solsidan” beskrivs ibland som en skildring av svensk överklass, men paren i centrum är av tre slag. Mickan och Fredde har gott om pengar och är skrytiga rika. Alex och Anna är kämpande medelklass med dåligt självförtroende. Ove och Anette är underklass socialt och statusmässigt, och kronisk snålhet gör att de knappast upplevs som förmögna.
Men även om Mickan och Fredde kan skryta med sina varumärken när det gäller grillar, snökanoner och kläder så är de komiskt uselt allmänbildade och tappar ofta ansiktet. Som kontrast har Ove och Anette ett märkligt stort självförtroende. Komplexen är komplexa.
Även för de rika finns de som är ännu rikare. Här går statusjakten till skånska Torekov där Mickan strider tappert för att smälta in bland de etablerade rikas exotiska lokala sedvanor. Avundsjuka drabbar de flesta i den här skrattspegeln av Sverige.
Henrik Schyffert och Frida Hallgren spelar nya kärlekar som skapar extra laddning och oro hos Solsidanborna. De välspelande veteranerna är ett med sina rollfigurer efter alla tv-avsnitten, som startade för åtta år sedan.
Pinsamma situationer, i synnerhet med en osäkrad Ove. ”Solsidan” är ett näste av osäkerhet. Det är i rädslan och bekräftelsebehovet vi alla kan känna igen oss och varandra, vilka kvarter vi än bor i. I bästa fall skratta. Det gör ont också.
Bröderna Måns och Felix Herngren har blivit vår tids vemodiga iakttagare av den svenska medelklassens vardagliga kamp för att klara förhållanden och livspussel. I bonusfamiljer och krisande äktenskap, en fåfäng jakt på kärlek och trygghet.
Alla gör bort sig. Människorna i ”Solsidan” mår inte så bra, men det är välgörande att umgås med dem. Oavsett om man skrattar eller gråter.

 

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Linn Elmervik
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB