Startsida / Inlägg

Saudiarabien öppnar biografer efter 35 år – visar kalkonrulle

av Stefan Hedmark
emojimovie

I december berättade Aftonbladet att Saudiarabien slopar sitt förbud mot biografer i landet efter 35 år. Nu står det klart vilken film som blev den första att visas offentligt sedan dess. Valet må vara en smula… överraskande. Det är den animerade barnfilmen ”The emoji movie”, skriver Reuters.

Enligt Reuters finns det än så länge inga permanenta biografer i Saudiarabien, men det ska bli ändring på det i mars. Just nu används tillfälliga lokaler för filmvisningarna.

saudiarabien
Man kunde även köpa biljetter till den animerade ”Kapten Kalsong: Filmen”. Foto: Reuters
saudi
Den tillfälliga lokalen där filmerna visades…
saudi
saudi
… och så här såg det ut inne i bion.

Det var på 1980-talet som biografer förbjöds, bland annat för att hindra att män och kvinnor skulle umgås offentligt. Sedan Mohammed bin Salman utnämndes till ny kronprins har en tid av reformarbete inletts i Saudiarabien. Kvinnor tillåts numera köra bil och häromdagen kom nyheten att de även får gå på fotbollsmatcher.

Som filmland betraktat är Saudiarabien dock inte helt efterblivet. Det är inte så många år sedan en saudisk film hyllades på festivaler världen runt. Det var ”Den gröna cykeln” (2012), som även visades i Sverige. Den var dessutom gjord av en kvinnlig regissör, Haifaa al-Mansour. I ett reportage i Financial Times berättades då hur svårt det var att göra filmen eftersom regissören inte fick beblanda sig med de manliga medlemmarna av inspelningsteamet.

”The emoji movie” sågades längs med fotknölarna förra året. Det är lätt att undra om diktaturen är så rädd för vad som kan hända om folk får se bra filmer på bio att man medvetet väljer strunt… Censuren i landet lär få jobba hårt och länge med vad man kan visa på bio framöver. Eftersom det enligt Reuters är sagt att filmerna måste reflektera Saudiarabiens ”moraliska värderingar” kanske man kan tvingas klippa ner de flesta rullar till 15-20 minuter…?

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB