Startsida / Inlägg

Oldman imponerar som Churchill

av Jens Peterson
4106_D021_00105_R_CROPKristin Scott Thomas and Gary Oldman star as Clementine and Winston Churchill in director JoeWright's DARKEST HOUR, a Focus Features release.Credit: Jack English / Focus Features
Kristin Scott Thomas och Gary Oldman som makarna Churchill. Foto: UIP
Rate

Darkest hour

Regi Joe Wright, med Gary Oldman, Lily James, Ben Mendelsohn, Kristin Scott Thomas, Stephen Dillane.
DRAMA
Hur kan det bli så spännande? Hur kan det beröra så starkt?
Det här är väl bekanta historiska händelser? Nja, inte riktigt. Visst handlar det åter om Winston Churchill och hans förmåga att ena den brittiska nationen under andra världskriget. Men infallsvinkeln är ny.
Det inleds med att premiärministern Neville Chamberlain tvingas avgå. De konservativa intrigerar men tvingas motvilligt acceptera att Winston Churchill blir efterträdare. De räknar med att han ska bli kortvarig på jobbet. Kung George VI (Ben Mendelsohn) ogillar också Churchill.
Vi möter Churchill genom ögonen på hans nya sekreterare (Lily James). Politikern är kärv och otrevlig, har uppenbara alkoholproblem. Alla väntar på att han ska misslyckas. Han förblir en kontroversiell figur, än idag.
Gary Oldman är fantastisk i huvudrollen och omges av skickliga skådespelare som skapar en sällsynt intensitet. Man dras in i krigsrummen under Whitehall, det är osäkerhet och tvivel. Vi vet hur det gick, men det blir en fascinerande insikt hur nära det var att utgången blev en annan.
Joe Wright är en skicklig regissör och det här är i klass med hans ”Stolhet & fördom”, ”Försoning”, ”Hanna” och ”Anna Karenina”.
Den skicklige retorikern Churchill mobiliserade det engelska språket i kriget. En magnifik historielektion som känns som en thriller.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB