Startsida / Inlägg

Kasper Collins suveräna film sätter ett jazzmord i ett helt nytt ljus

av Jan-Olov Andersson
170329-icalledhimmorgan-437450-se-gp-1-jpg-1

Rate
I called him Morgan

Regi Kasper Collin, med Larry Reni Thomas, Wayne Shorter med flera.
dokumentär
En svensk film som efter världspremiären i Venedig i höstas har visats, hyllats och setts av många utomlands innan den nu får svensk premiär.
Lee Morgan (1938-1972) var en ytterst begåvad jazztrumpetare som fick en alldeles för kort karriär. Först på grund av hårt knarkmissbruk, sedan för att han sköts ihjäl av sin fru Helen Morgan (1926-1996) i ett svartsjukedrama.
Efter ett imponerande detektivarbete har Kasper Collin hittat en exklusiv intervju med henne, gjord strax innan hon dog, som sätter hennes, hans och deras gemensamma liv i ett helt nytt ljus. Här finns unikt arkivmaterial, musikerkollegor som berättar och Oscarsnominerade (”Arrival”) fotografen Bradford Youngs nya suggestiva New York-bilder i gammaldags stil.

Mer ska inte avslöjas innan man ser filmen, för berättelsen innehåller så många olika lager. Man förstår att Hollywood nu är intresserad av en remake, att göra en spelfilm av historien med kända namn i huvudrollerna. Innan den inspelningen ens hinner komma igång, skulle det inte förvåna om ”I called him Morgan” finns med i Oscarsdiskussionerna om bästa dokumentär nästa år.

Alicia Vikander Arnold Schwarzenegger Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious Harrison Ford James Bond James Wan Johnny Depp Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Tom Cruise Tom Hanks Vin Diesel
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Patrik Jäverbo
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB