Startsida / Inlägg

Intensivt men smörigt om bomberna i Boston

av Karolina Fjellborg
6833a119bcfa4d1ba2b60e95072c2477_bf82a38d65054159a90f0b4e83cfd069_header

 

Rate

Patriots day
Regi Peter Berg, med bl a Mark Wahlberg, John Goodman, J. K. Simmons, Michelle Monaghan och Kevin Bacon.

 

DRAMA/ACTION/THRILLER

Efter ”Lone survivor” och ”Deepwater horizon” fortsätter Peter Berg med en tredje film på raken baserad på verklig händelse med Mark Wahlberg i huvudrollen. Den här gången handlar det om bombdåden vid Boston Marathon 2013, och det stora polispådrag som följde.

Wahlbergs haltande polis Tommy Saunders, som är det mesta man förknippar med Boston komprimerat i en enda man, är en uppdiktad figur. Medan de flesta andra – poliser, FBI-agenter, offer, gärningsmän och andra som blir indragna i händelseförloppet – är baserade på verkliga personer.
Ett märkligt tilltag, men det funkar. Och Berg kombinerar effektivt action och spänning med bra känsla för karaktärerna och inte minst för staden Boston själv – som här blir den kanske största hjälten av dem alla.
”Patriots day” är en välgjord och intensiv film, som känns mer som en respektfull tribut än ett exploaterande av en händelse så nylig att såren knappt har hunnit läka.
Men den hade blivit ännu starkare om Berg hade varit mer moderat med smöret. Det är så många små stråkar som spelar hjältemodets, patriotismens och kärlekens melodier i ens öra att det till slut blir lite för mycket.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Felix Blom
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB