Startsida / Inlägg

Ojämn italienare om en mans saknad efter sin mamma

av Karolina Fjellborg
bigOriginal

 

Rate

Minnen av min mamma

 

DRAMA

 

Av Marco Bellocchio, med bl a Valerio Mastandrea, Guido Caprino och Barbara Ronchi.

 

Den italienske veteranen Marco Bellocchio tar sig an bandet mellan mor och son, och en vuxens mans oförmåga att läka efter förlusten av sin mamma, i den här berörande men bristfälligt sammanhållna filmen baserad på journalisten Massimo Gramellinis självbiografiska roman.

 
Historien börjar i Turin, hemma hos lille Massimo (en bedårande, ljuvligt uttrycksfull Nicolò Cabras) och hans kärleksfulla men uppenbart plågade mamma (Barbara Ronchi), som plötsligt tar sitt eget liv.

Massimo – som har fått en friserad sanning (”akut hjärtinfarkt”) om sin mammas död från sin pappa (Guido Caprino) och de andra vuxna i hans omgivning som inte vet hur de ska hantera hans sorg – växer upp och blir journalist. Men fortfarande som vuxen man (Valerio Mastandrea) är han som en övergiven liten pojke på insidan. Tills en påminnelse om hans mamma och mötet med en lyhörd läkare (Bérénice Bejo) leder till ett sorts sent förlösande.

”Minnen av min mamma” är en stark och en avsevärt svagare film i ett, där den hoppar mellan nostaliska barndomsminnen i sepialiknande toner som är oförblommerat men effektivt sentimentala och bara hjälpligt skarvade scener ur ett tafatt vuxenliv, som är betydligt svårare att ta till sig.

 
Det är synd på en så bra början.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Daniel Craig Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Emelie Anderberg
 • Nöjeschef: Ylva Niklasson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB