Startsida / Inlägg

De 5 bästa skurkarna vi glömt bort

av Joni Nykänen

Vi har sett filmer med fantastiska skurkar som har gått till historien. Men det finns också några som har fått en alldeles för undanskymd plats, trots att de varit färgstarka och underhållande.
Kommentera! Vilka andra finns det?

Här kommer en lista på figurer som förtjänar att kommas ihåg.

5. Dynamo i ”The running man”.
dynamoArnold Schwarzenegger får hårt motstånd i den här något bortglömda actionfilmen från 1987. Doldisen Paul Michael Glaser regisserade denna mediekritiska satir vars innehåll är relevant idag, samtidigt som filmen i sig känns oerhört daterad.
Det finns ett färgstarkt gäng av skurkar i filmen. Bland annat Dynamo (Erland van Lidth), en överviktig man som har en dräkt av blinkande lampor. Han kör efter Ben Richards (Schwarzenegger) och sjunger opera samtidigt. Bisarrt!

4. ”Madman” Mundt i ”Barton Fink”.
mundtmage_a8dfab842Mundt är en seriemördare som efter att han skjutit sina offer halshugger han dem och behåller huvudena. Han spelas av John Goodman i Coen-brödernas kultförklarade film. Läskig.

 

3. Frank ”The enforcer” Nitti i ”De omutbara”
I Brian De Palmas ”De omutbara” var Frank Nitti (Billy Drago) jokern som dök upp titt som tätt för att ställa till det för polisgänget.
nittiHan var snubben som klädde ut sig till polis och promenerade rätt in på en polisstation för att där ha ihjäl ett huvudvittne. Därefter tog han sig ut via bakdörren och fortsatte som med livet som om inget hänt.

 

 

2. Francis Dolarhyde i ”Manhunter”
UnknownEfter tv-serien ”Hannibal” och filmen ”Röd drake” kan många ha glömt Tom Noonans briljanta tolkning av den läskiga Francis Dolarhyde i Michael Manns ”Manhunter” från 1986. I filmen spelade Brian Cox Dr. Hannibal Lecktor (ja, så stavades hans namn där). William Petersen spelade FBI-profilern Will Graham.

1. Annie Wilkes i ”Lida”
Unknown-1Kathy Bates är underbart läskig i Stephen King-filmatiseringen ”Lida”, där hon plågar James Caans rollfigur författaren Paul Sheldon. Hon är en kallblodig psykopat som älskar att ta livet av folk långsamt.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Anders Hedberg
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB