Det här var Härenstams bästa roll
avMagnus Härenstam är död och det känns smått ofattbart. Många av oss minns honom främst från andra sammanhang än film. ”Fem myror” förstås. Tv-sketcher, revyer. Men han hade en filmkarriär också.
Härenstam begick sin långfilmsdebut med Bo Widerbergs ”Fimpen” (1974) där han gjorde fotbollsspelaren ”Mackan”. Ett större genombrott fick han i tv-rutan, men nästa stora film för honom blev ”Jag är med barn” (1979), regisserad av dåvarande tv-sketchkompanjonen Lasse Hallström, som även skrev manus tillsammans med Brasse Brännström. Bilden längst upp visar Magnus med Anki Lidén som hade den kvinnliga huvudrollen. Trion Härenstam-Brännström-Hallström återförenades i ”Två killar och en tjej” (1983).
Välkända och älskade filmer, liksom ”Sällskapsresan” (1979) där Härenstam spelade doktorn som försöker bota Lasse Åbergs flygrädsla, en roll han upprepade tjugo år senare i uppföljaren ”Hälsoresan”. Vi kommer även att minnas Magnus Härenstam för ”Göta kanal”-filmerna där han spelade kronofogde på jakt efter Janne ”Loffe” Carlsson. Där fångade han något som tilltalade svenska folket, en ärkebyråkrat som vill sätta dit en folklig hjälte som vågar bryta mot paragraferna. En tillspetsad variant av den mästrande storebror vi minns honom som från ”Fem myror”.
Kanske är Härenstam bekant för somliga som fabrikör Fredriksson, både som tv-serie och långfilm, där han var svensken som försökte styra över en grupp mycket självständiga norska sömmerskor. Återigen en auktoritär roll som stöter på patrull. Han växte snabbt in i den rollen efter den mer vardagliga men ändå fantasifulla humorn i ”Jag är med barn”.
Den kanske mest lyckade byråkraten Magnus Härenstam spelade på film var i ”Tuppen” (1981), regisserad av Lasse Hallström. Det var en andra världskrigs-historia där han spelade ingenjör Cederqvist som anlände till en textilfabrik som expert på tidsmätning. Redan där anar man fröet som skulle leda till ”Fredrikssons fabrik”. Det är så jag vill minnas Magnus Härenstam – en lite tafatt roll, en man som komiskt försöker hitta sin auktoritet samtidigt som den ständigt utmanas. Han visste hur han skulle göra de figurerna roliga, men i ”Tuppen” fick karikatyren även ett djup. Bilden ovanför visar när han försöker snacka in sig hos två av textilarbetarna…
… som spelas av de oerhört fnittriga Pernilla August (då Wallgren) och Maria Johansson. Charmig scen, en av många.
Om SVT visar filmen i repris de närmaste dagarna ska ni ta och se ”Tuppen”.