Startsida / Inlägg

Stjärnregissören hoppar av – och det är bra

av Stefan Hedmark
6a0177449d1b30970d019b005c494d970b-800wi

51NMAPWTWWLHan är en tvättäkta Hollywoodlegendar. Älskad filmstjärna. Respekterad entreprenör som byggde en hel community för independentfilm i form av Sundance-festivalen och dess sidoverksamheter. Med andra ord, Robert Redford är STOR.

Men han är inte rätt person att regissera en filmversion av boken ”Against all enemies”.

Redford var anlitad för projektet och inspelningarna skulle börja i höst, men nu har han hoppat av, enligt Hollywood Reporter. Anledningen ska vara tidsbrist eftersom Redford är inblandad i flera andra kommande filmer.

Stjärnan har alltid varit engagerad i samhällsfrågor och intresserad av historia. Men som regissör var det länge sedan han gjorde en riktigt sevärd film. De tre senaste kändes lovande, men blev till mellanmjölk:

”Lejon och lamm” (2007) handlade om idealism och Afghanistankriget, med Tom Cruise som själlös republikansk senator och Meryl Streep som journalist. Välspelat och välmenande, men slog in redan vidöppna dörrar vad gäller budskapet.

”The conspirator – mordet på Abraham Lincoln” (2011) handlade om jakten på Lincolns mördare 1865. Inte så tokig, men en stor flopp på bio i USA. Här släpptes den direkt på dvd. Affischen var åtminstone snygg, i all sin spräckta marmorprakt:

The_Conspirator_Poster

”The company you keep” (2013) är en thriller där Redford spelar en gammal vänsterterrorist som bytte identitet en gång i tiden men nu avslöjas och beger sig på flykt. Susan Sarandon är bra i en mindre roll, men filmen i stort saknar lite glöd.

Och glöd är precis vad ”Against all enemies” behöver. Jag har läst boken, som handlar om terrorrådgivaren Richard A Clarke. Han arbetade för båda presidenterna Bush samt Clinton och boken är djupt kritisk till hur framför allt George W Bush’s administration missade att förutse 11 september-attackerna. Den är spännande och mycket läsvärd – men inte nödvändigtvis tacksam att filma eftersom det inte är en rak skönlitterär historia.

green-zone-publicity-photo

En annan briljant, faktabaserad bok, ”Imperial life in the Emerald city”, som handlade om hur USA klantade till Irakkriget 2003, filmades 2010 av Paul Greengrass – men det var ett snedsteg av en annars suverän regissör. En väldigt komplex bok reducerades till en simpel militär thriller med Matt Damon i huvudrollen, ”Green zone”. Rafflande i enskilda scener, men ett missat tillfälle att göra något större.

”Against all enemies” måste som film gå en svår balansgång. Vara spännande, men utan att förenklas för mycket. Det handlar trots allt om grunden för hela ”war on terror” som vi fortfarande lever med. Jag vet inte vem som är uppgiften mogen. Men Robert Redford är lite för trött som regissör för att klara det, om man ska gå efter hans filmer på 2000-talet. Däremot ser jag honom gärna i en roll i filmen.

Alicia Vikander Batman Ben Affleck Dwayne "The Rock" Johnson Fast & furious James Bond James Wan Johnny Depp Mark Wahlberg Matt Damon Michael Fassbender Quentin Tarantino Rebecca Ferguson Ridley Scott Ryan Gosling Samuel L Jackson Star wars Steven Spielberg Tom Cruise Tom Hanks
 • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
 • Nöjeschef: Andreas Hansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB